Хранителният режим, беден на мазнини и редуцирането на теглото облекчават симптомите на менопауза при жените, показва ново проучване.

В него са включени близо 17 500 представителки на нежния пол. От анализа на данните екипът прави извода, че при 90% от отслабналите с около 5 кг симптомите на менопаузата не са така интензивно изразени. Обичайните признаци на менопаузата са топли вълни, нощно изпотяване, пристъпи на раздразнителност и силна тревожност...

При дамите, които успяват да постигнат редуциране на телесното си тегло с 10 кг, липсват въобще оплаквания от подобен характер.

При навлизането в менопаузата жените обичайно покачват теглото си, което се дължи основно на хормоналната пренастройка в организма им. Вече се е превърнало в традиция лекарите да съветват пациентките си в тази възраст да обръщат повече внимание на теглото си и ежедневните навици, особено по отношение на храненето. Количеството калории, от които жената се нуждае, непрекъснато спада след 35-годишна възраст. То задължително трябва да се регулира с настъпването на менопауза.

Авторката на проучването Бети Каан от северокалифорнийския консорциум "Кайзер перманент" подчертава, че акцент в менюто на жените са били пълнозърнестите храни и нискомаслени продукти, като те не са провеждали хормонозаместителна терапия. Полезните ефекти на хормонозаместителната терапия се поставят под съмнение през последните години. По принцип прилагането й в медицинската практика у нас никога не е било широко. Напоследък и западните специалисти се отнасят с резерви към изписването на женски полови хормони за подобряване състоянието на пациентките си в менопауза.

С настъпването на периода и спада на женските полови хормони в организма на дамите настъпват промени, които предразполагат и тях в не по-малка степен от тази при мъжете към сърдечносъдови заболявания. Именно затова числото на инфарктите сред жените след 60 години не отстъпва на това на мъжете от тази възраст.

Естрогените в женския организъм имат благоприятен ефект за метаболизма на мазнините. С преустановяването на менструалния цикъл в кръвоносните съдове на представителките на нежния пол започва да се проявява същата склонност като при мъжете за натрупване на мастни отлагания. Увеличеният холестерол в кръвта и мазнините в тялото стават причина за влошаване симптомите на менопаузата, обясняват учените. С ограничаването на мазнините в храненето се дава възможност на организма по-лесно да се справи с освобождаването на топлината, обяснява авторката на проучването.  

NEWS_MORE_BOX

 

Доколко е ползата на хранителния режим за подобряване състоянието на жените в менопауза, показват следващите данни: при отслабналите с около 5 кг без да се придържат към този режим оплакванията от топли вълни се ограничават само с 23%.

Авторката на проучването обръща внимание, че фокусът в проучването не е бил поставен върху редуцирането на теглото. Данните са взети от други проучвания на жени, наблюдавани между 1993 и 1998 г., за установяване на ефекта на бедното на мазнини хранене по отношение риска от сърдечносъдови и ракови заболявания. Отслабването от този режим е само допълнително постижение.

Лекарите препоръчват с навлизане в менопаузата жените да увеличат консумацията на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци за сметка на мазните продукти.

Анализът на проучването е публикуван в сп. Menopause от този месец.