Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване. Тя представлява многократни, воднисти изхождания на ден, които са съпроводени с болка, подуване на корема, а в някои случаи и с гадене, повръщане, обща отпадналост, повишена температура.
 
Причините могат да бъдат най-разнообразни. В повечето случаи диарията преминава сама и не е необходимо специално лечение, тъй като е предизвикана от грешка в хранителния режим, консумиране на негодна храна, стрес и др.
 
Но има случаи, в които трябва да се обърне сериозно внимание, защото редките изхождания могат да бъдат сигнал за по-сериозни заболявания на гастроинтестиналния тракт. Различават се остра и хронична диария.
 
При острата причините най-често са чревни инфекции (предизвикани от бактерии, вируси, паразити), странични реакции на медикаменти, хранително натравяне и др. Тя преминава за няколко дни.
 
Докато хроничната диария персистира повече от две седмици и се свързва с по-сериозни заболявания. Затова и ако редките изхождания продължават по-дълго време е задължително да се потърси медицинска помощ.
 
Една от възможните причини за неправилното изхождане е малабсорбцията и масдигестията. Малабсорбцията представлява нарушение на резорбцията (всмукването) на хранителните вещества от клетките на тънкото черво, а малдигестията е нарушено интралуменално (вътречревно) смилане, което може да засегне разграждането на протеините, въглехидратите или мазнините.
 
Типичните симптоми на тези нарушения са диарията (при която изпражненията стигат до 300 г на изхождане); подуване; недостиг на важни хранителни вещества като въглехидрати, протеини, мазнини, витамини (А, D, E), желязо, калий, калций и др., който се проявява със съответната симптоматика (нарушения в зрението, отоци, мускулна слабост и т.н.). 
 
Друга често срещана причина за хроничната диария е лактозната непоносимост. Под това заболяване се разбира вроден или придобит интолеранс към лактозата (т.нар. млечна захар, която се съдържа в млякото и млечните продукти).
 
Лактозата се разгражда от ензима лактаза, за да може да премине през тънкочревната лигавица в кръвта. Недостигът на този ензим води до неусвояване на лактозата от организма и постъпването й в неразграден вид в дебелото черво.
 
Там млечната захар се обработва неправилно под действието на дебелочревните бактерии и лигавицата се възпалява. Това води до появата на типичните за заболяването оплаквания - диария, подуване, коремни болки.
 
Симптомите се появяват бързо след като е консумирано мляко или млечни продукти, като интензивността им зависи от количеството лактоза в поетите хранителни продукти. Подобно заболяване е фруктозната нетолерантност, при която такива симптоми се появяват поради консумация на плодове, мед, плодови сокове, мармалади и други продукти, съдържащи плодова захар.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тук също има недостиг на важен протеин, който отговаря за усвояването на въглехидрата. Глутеновата алергия (цьолиакия) е сериозно заболяване, спадащо към автоимунните, при което организмът има непоносимост към протеина глутен, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика.
 
При различните пациенти заболяването има различна проява на симтомите, но най-често срещаните са диарията (изпражненията може да са мазни), загуба на тегло, коремни болки, подуване.
 
Диагностицирана навреме и с правилна диета, болестта е напълно контролируема. Диарията е симптом и на хроничното възпаление на червата. Най-честите заболявания в тази група са болестта на Крон и хроничния улцерозен колит.
 
Болестта на Крон може да засегне целия храносмилателен тракт, докато улцерозният колит - дебелото черво. Симптомите на двете заболявания са сходни - коремна болка, липса на апетит и загуба на тегло, диария (в някои случаи с наличие на примеси от кръв и слуз в тях), обща отпадналост, като характерно за улцерозния колит като клинична картина е и болка в ставите, обриви по кожата, пролеми с очите (увеити).
 
Лечението на всяка една от посочените болести води до излекуване на диарията като симптом и свързаните с нея загуби на вода и електролити.