Поставянето на диагноза диабет не означава, че трябва непременно да се лишите от хапването на десерти оттук нататък за цял живот. Всъщност, много по-важно е вниманието да се фокусира върху общата консумация на въглехидрати. По този начин с известно планиране диабетикът може да въведе в менюто си по мъничко десерт и да държи кръвната си захар под контрол, смята д-р Лара Рондинели-Хамилтън от Медицинския център Дупейдж в Чикаго. Д-р Рондинели-Хамилтън е обучител на хора с диабет при изграждането на индивидуални хранителни режими. Автор е и на сборник с рецепти специално предназначени за диабетици „Здравословен наръчник за готвене за диабетици“, издаден от Американската диабетна асоциация.
 
Ако много ви се прияде кекс, не е проблем да си хапнете малко парче, но след това ще трябва да се откажете от картофите за обяд или вечеря или култура, богата на нишесте.  Подобна замяна обаче не бива да се прави често, пояснява Рондинели. Десертите по принцип са продукт без хранителна стойност, тоест те задоволяват някакъв емоционален глад, но в повечето случаи не дават нужните градиенти на организми. Естествено, внасят в организма прекалено много захар и ненужна бърза енергия. 
 
Освен че трябва да следите честотата на консумираните сладости, задължително трябва да се ограничавате за поглъщаните количества. Неприятното е, че съдържащите бързи въглехидрати продукти убиват бързите реакции в мозъка и предизвикват усещане за "вълчи глад". Много е важно, когато диабетикът се изкушава от сладичкото, да си вземе продукт, който съдържа една порция и той да бъде без захар. По-добрият вариант е да се достави удоволствие с парченце черен шоколад. 
 
При избора си на десерт се осланяйте на правилото: ако вкъщи не може да има торта без да я изядете, по-добре не купувайте. В ресторантите проверявайте менюто за малки порции или предварително се уговаряйте със сервитьора или приятели парчето да се раздели и поднесе по-малко парче за вас.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Опитайте се да въведете и следното ново правило в живота си, което накратко можем да представим така: ако можете да си направите сам/а кекс, по-добре е да не купувате такъв. Като се замислим има твърде много продукти, които можете да приготвяте сами, като по този начин ще контролирате съставките да бъдат по-здравословни – гарантирано от самите вас. И, не забравяйте да си сервирате малки парченца, хапвайте с малка лъжичка или виличка. 
 
Познат ви е вече съвета да включите плодовете в менюто си вместо друг десерт. Но и с тях трябва да се внимава – някои плодове са доста сладки и трябва също да се консумират ограничено. Хубавото при тях е, че освен захари доставят на организма и редица полезни витамини, минерали, други нутриенти и фибри, необходими за правилното му функциониране. От плодовете могат да се изготвят достатъчно подходящи десерти – плодова салата, парфе или желиран разкош, без добавяне на захар и съответно с разреждане на натуралната в порцията.
 
Доставете си мигове сладост например с парче пъпеш, нарязано на хапки, овкусени с лъжица  истински пчелен мед!