Детоксикацията и детоксикиращите хранителни добавки и програми станаха много модерни в последните години. Наистина ли имаме нужда от детоксикация и защо?

 

Терминът се наложи в последните години, заради условията, в които живеем. Големите градове са замърсени, дишаме мръсен въздух. Храната, с която се храним съдържа пестициди, нитрати и какви ли не химикали. Това са причините, които налагат да правим детоксикиращи режими за тялото си.


 

Всички тези токсини, които поглъщаме са причина за занижените функции на имунната система и честото боледуване, хронични заболявания, натрупване на излишни килограми и т.н.


Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от токсини.

 

Първи стъпки на детоксикация. Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички системи то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да работи правилно.

 

Ежедневната консумация на преработени храни, съдържащи големи количества сол, консерванти, стабилизатори, хидрогенирани мазнини, бои и т.н. силно натоварват дейността на дебелото черво.

 

Премахнете преработените храни от диетата си или поне ги ограничете и ги заменете с по-здравословни храни като плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни и т.н. Такива храни са богати на фибри. Те играят ролята на своеобразни четки, които почистват храносмилателната система. Тя не я натоварват, а подпомагат дейността й.

 

В основата на повечето програми за детокс е консумирането на органични продукти, сурови плодове и зеленчуци и много вода.

 

Какво да избягваме по време на детоксикацията? Всякакви преработени храни – колбаси, готови кюфтета, кебапчета, шунка, чипсове, снаксове, зърнени закуски, захар, алкохол и кофеин. Някои режими препоръчват спиране и на мляко и млечни продукти и месо.

 

Но такъв хранителен режим може да се спазва само от напълно здрав човек и то за не по-дълго от седмица. Месото и млечните продукти са основни храни, които ни осигуряват важни нутриенти. Продължителното им изключване от менюто би довело до нежелани последици.

 

Строгото и продължително гладуване не се препоръчва при детоксификационен режим. То може да има обратен ефект.

 

За да подпомогнете детокса, спортувайте. Физическите упражнения засилват изпотяването, който е основен механизъм за детоксикация.