Д-р Весела Коевска е работила 10 години като педиатър, а от 1992 г. се насочва към природолечение и холистична медицина. Специализирала е допълнително ирисова диагностика, лечебни масажи, акупунктура и фитотерапия. Консултира пациенти в здравен център по природолечение „Дар” в София. 
 
- Д-р Коевска, често ли се среща желязодефицитната анемия и какво я предизвиква?
 
Този вид анемия се среща не рядко. Като лекар, който се занимава с холистична медицина, винаги търся първопричините за анемията. Най-обща причина е стресът в ежедневието, когато продължава прекалено дълго време. Тогава се изчерпват не само антиоксидантите от организма – витамин С, Е и А, но и желязото. За да се усвои желязото, е необходим задължително и витамин С.
 
Честа причина за този тип анемия са възпалителни процеси на чревния тракт и специално възпаления на тънкото черво, защото там се усвоява желязото.
 
В детска възраст може да се получи, ако през бременността майката е имала желязодефицитна анемия и депата за желязо у плода не са попълнени. Обикновено се получава, когато жената не е приемала достатъчно желязо с храната или не е приемала добавки с желязо, фолиева киселина и витамин В12, които се назначават на бременни.
 
Втората причина за анемия у децата е непълноценнота хранене. И най-малките, и учениците се увличат по тестени и захарни изделия. Това са непълноценни закуски, това е куха от гледна точка на полезни хранителни вещества храна, защото дава само калории без пълноценна хранителна стойност.
 
В тийнейджърската възраст причина за анемия също може да бъде непълноценно хранене – недостатъчен внос на желязо чрез храната. Това обикновено е свързано със спазване на небалансирани диети за отслабване. За тази възраст е характерна и хлорозата – един вид желязодефицитна анемия, свързана с голяма загуба на кръв заради по-обилна менструация или по-голяма честота на цикъла, тъй като в пубертета се пренастройва производството на хормони и хормоналният баланс е много лабилен. Трябва да се знае, че с менструалната кръв се губи много желязо и трябва да се попълни своевременно.
 
При жени в по-зряла възраст също може да настъпи анемия при кръвозагуба от обилна и продължителна менструация вследствие на нарушен хормонален баланс или на миоматозни възли. Желязодефицитна анемия се получава и вследствие на кръвозагуба от травма, но това са инцидентни случаи. При възрастните също не са рядкост анемии от едностранчиви диети. Въпреки че се занимавам с холистична медицина, не изпадам в крайности и не толерирам например вегетарианството и веганството. Това не е подходящ за всички хора начин на хранене. Човек трябва да слуша вътрешния си глас, сигналите на собственото си тяло за неговите потребности.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В старческа възраст процесите на обмяната са забавени, включително е забавена и хемопоезата – костният мозък произвежда по-малко червени кръвни клетки. За да подпомогнем функционирането на организма в тази възраст като цяло, препоръчвам да се включи прием на женшен. Той е стимулатор на имунната система и на всички функции в организма. Особено добре женшенът действа на възрастни с ниско кръвно и слабо оросяване на мозъка, което води до кислороден глад на мозъчните клетки. По принцип желязодефицитната анемия е свързана с кислороден глад, защото желязото носи кислорода до клетките. Освен че влиза в състава на хемоглобина, желязото е в състава и на мускулния пигмент миоглобин, който представлява желязосъдържащ протеин, доставящ кислород на мускулните клетки. Точно затова хората с желязодефицитна анемия изпитват мускулна слабост, наред с обща умора, отпадналост и разсеяност.  
 
 - Може ли само промяна в храненето да излекува желязодефицитната анемия?
 
Когато анемията е по-тежка – с хемоглобин под 100 единици, винаги изследваме желязо и желязосвързващ капацитет на кръвта. Ако този показател е много нисък, в организма може да се внася известно време медикамент с желязо и след това да се продължи с целенасочено хранене, което внася повече желязо от хранителни продукти. Има добри желязосъдържащи сиропи, комбинирани с прием на витамин С, фолиева киселина, витамин В12 и други витамини от В-групата, които играят роля за усвояването на желязото. 
 
 - Кои храни са богати на желязо и трябва да се консумират за попълване на дефицита от желязо?
 
От животинските продукти това са на първо място телешко месо, черен дроб, морска риба и морски дарове, яйчен жълтък. Хора, които избягват животински продукти, трябва да консумират коприва, нар, броколи, зелена салата, червено цвекло, моркови. От плодовете много полезни при анемия са всички, които съдържат витамин С, особено цитрусите – лимони и портокали. Богати на витамин С са също ябълки, ягоди, череши, круши, дюли, дренки, кайсии, праскови, грозде, шипка. Прави се запарка на плода от шипка, но не с вряла вода, а малко преди да заври водата. Добре е да се ядат банани, смокини, фурми, като всички тези плодове може да бъдат както пресни, така и сушени.
 
Сусамът и сусамовият тахан също действат много добре при анемия.
 
Препоръчвам да се използват и някои билки: мащерка, босилек, копър, куркума. Те подпомагат кръвотворенето. 
 
По правило всички червени сокове са богати на желязо – домати, моркови, червено цвекло, нар. Нарът специално е богат и на желязо, и на витамин С. Освен в натуралната му форма и под сокове, нарът се предлага и на капсули под формата на хранителна добавка.
 
 - Има ли храни, които не трябва да се консумират или трябва да се ограничават при анемия?
 
Кафе и черен чай не трябва да се пият един час преди и два часа след нахранване, тъй като препятстват усвояването на желязото от храната. По същия начин действат млякото и млечните продукти, тъй като калцият в тях образува неразтворими комплекси с желязото. Затова млякото и млечните продукти трябва да се приемат самостоятелно, между храненията, а не комбинирано със желязосъдържащи храни. По принцип млечните храни трябва да се консумират самостоятелно, но е добре и да се ограничат от хората с желязодефицитна анемия.
 
 - Бихте ли дали някои препоръки относно дневното меню.
 
Зърнените храни амарант и киноа може да се приемат под формата на зърнена каша сутрин на закуска. Около 16 ч. следобяд, когато физиологично пада кръвната захар, може да си позволим натурален шоколад, който също е източник на желязо. 
 
Плодовете е добре да се консумират до обяд, а зеленчуците по време на обеда и вечерята. През зимния сезон зеленчуците може да са леко термично обработени, но когато има възможност, за предпочитане е да се консумират в прясно състояние, както и под формата на салати и сокове.
Подходящото хранене при анемия трябва да се съпровожда с подходяща физическа активност. Освен това трябва да се изчисти стомашно-чревният тракт от гнилостни вещества и да се балансира чревната микрофлора. 
 
Когато преобладава патогенната микрофлора в червата, това затруднява както усвояването на желязото, така и на всички ценни за организма вещества. Трябва да се знае, че всички ярко оцветени плодове и зеленчуци влияят добре на чревната микрофлора, тъй като воюват с паразитите. 
Лютивите и горчиви храни и подправки (карамфил, пелин) също воюват с паразитите в човешкото тяло. Към проблема желязодефицитна анемия трябва да се подхожда комплексно, но преди всичко трябва да се направи правилна диагностика, да се открият първопричините за проблема. В холистичната медицина се използват ирисовата и квантовата диагностика, които откриват дори проблеми в предклиничен стадий, преди те да се превърнат в заболявания с клинична изява.
 
 - Каква е ролята на хранителните добавки при анемия?
 
Понякога се налага да се приемат хранителни добавки, защото днешните плодове и зеленчуци са химично обработени, което намалява съдържанието им на витамини и минерали. 
 
В много случаи добавките са за предпочитане и пред чистите железни препарати. Защото, когато се приема в концентрирана форма и продължително време, желязото може да се натрупа в черния дроб. Не е желателно да се стига дотам. Железен препарат се пие само при много ниски стойности в кръвта. И когато те се нормализират, препаратите се спират, а желязото започва да се внася основно с храна или се приемат хранителни добавки, които подпомагат кръвотворенето. При всеки конкретен случай трябва да се консултирате с лекар, който да ви проследява състоянието, докато поетапно се попълни дефицитът от желязо.