Затлъстяването се превръща в епидемия, с което търсенето на все по-ефективни стратегии за загуба на тегло се налага като абсолютна необходимост. Докато изборът на подходящия режим невинаги е самоочевиден, често най-сериозното предизвикателство пред отслабването е придържането към нови навици. Въпросът е как да формираме навици, които да гарантират целта ни, но без да се лишим от храната, която обичаме?

 

Именно в този контекст някои експерти говорят за „чийт меню“ или „чийт дни“. Какво обаче означават споменатите термини?


 

Терминът „чийт“ идва от английската дума cheat, която може да се преведе като „залъгвам“. В този контекст, „лъженето“ в рамките на хранителния режим означава човек да си даде калкулирано и планирано разрешение да прекъсне временно стриктните правила на своята диета. Това може да стане или чрез привнасяне на иначе забранена храна, или чрез „отпускане на края“ за целия ден.

 

Ето и един пример. Ядеш чисто за шест дни. Не пропускаш тренировки. Калориите са под контрол, а вредната храна – в кофата за боклук. Тогава идва седмият ден – моментът, който ще си позволиш да хапнеш една пица и да удариш няколко бири.

 

Кога и с какво да „изневериш“, разбира се, варира в зависимост от личните предпочитания, личния тренировъчен режим, личните цели и т.н.

 

Обърнете внимание обаче, че подобен подход не е подходящ за всички диети. Някои диети, като например кето диетата, изискват много стриктно спазване на правилата, без да позволяват място за вариации. Ето защо подобна стратегия е най-подходяща при диетите, които позволяват известна гъвкавост.

 

Според привържениците на дните на залъгване, те позволяват на някои хора да се мотивират и да се придържат към диетата си. Според критиците – подобно отпускане не е здравословно за хора, които трудно се контролират. Въпреки това трябва да гледаме голямата картина. Храненето трябва да е приятно и не толкова стриктно, че всеки залък, който мине през устата ви, да е строго премерен. Ако в главата ви се върти идея за цял ден на „лъготене“, вероятно останалата част от диетата ви е прекалено ограничаваща така или иначе.