Инфекциите на уринарния тракт са често срещащ се проблем, за който пациентите търсят помощ. Голяма част от хората поне веднъж в живота си са имали епизод на инфекция, засягаща пикочните пътища. Освен лечението на вече настъпилото възпаление е добре да се наблегне на профилактиката на заболяването, за да се осъществи превенция върху него. Заедно с някои препоръки от хигиенна гледна точка е важно и внасянето на промени в начина на хранене.

 

Причините за поява на уроинфекции са многостранни, като те могат да бъдат и комплексни. Някои вродени малформации в структурата на бъбреците, пикочния мехур или уретерите (тръбички, които отвеждат урината до пикочния мехур) могат да причинят задържане на остатъчна урина, което създава благоприятна среда за размножаване на болестотворни бактерии.


 

Освен това волевото задържане на урината може да има сходен ефект. Затова е важно при всеки позив за уриниране да се ползва тоалетна. Причината за задържане на урина може да се крие и в съпътстващо заболяване – увеличена простата или уролитиаза (бъбречно-каменна болест).

 

Уроинфекциите са по-чести при жени поради анатомични особености на уретрата (тя е много по-къса, за разлика от тази при мъжете). Освен това по време на менопауза се променя рН на влагалището, което предразполага към по-лесно развитие на бактерии и съответно възникване на възпаление. Поради анатомичната близост на уретрата с влагалището инфекцията може да бъде предадена по съседство.

 

За клиничната картина е характерно усещане за парене при уриниране, чести позиви с отделяне на минимално количество урина. Освен това може да са налице и болки в кръста, които да бъдат опасващи. Урината става мътна, с или без примеси на кръв и с неприятна миризма.

 

Хранителни навици, в борбата с уроинфекциите

На първо място с голяма важност стои достатъчният прием на течности през деня. Причината се крие в това, че се стимулира диурезата (отделянето на урина), чрез което се отмиват попадналите бактерии по пикочните пътища или се затруднява тяхното закрепване. Освен това престояването за по-дълго време на урина в пикочния мехур създава благоприятни условия за развитие на патогенни бактерии, които причиняват възпаление.

 

С добър ефект е и по-честата консумация на чайове, приготвени от билки с диуретично действие. Подобно имат запарките от хвойна, зелен чай, глог, глухарче и други. Препоръчва се намаляване приема на алкохол, както и кофеин. Лютивите подправки също трябва да бъдат ограничени.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сок, приготвен от червена боровинка, както и консумацията на нейните плодове променя киселинността на урината, чрез който механизъм се създава неблагоприятна среда за закрепване и развитие на болестотворни бактерии. Важен е ежедневният прием, за да се осигури дългосрочна превенция.

 

Поради сходно действие се препоръчва приемът на витамин С или плодове и зеленчуци, които са с богато съдържание на витамина. Такива са червената чушка, шипките, зелето, цитрусовите плодове и други.

 

Включване в хранителния режим на пробиотици позволява набавянето на полезни бактерии, които да потиснат патогенната микрофлора. Към естествените източници спадат храни, претърпели ферментация – кисело зеле, кисело мляко, кефир, туршии и други.

 

Храни, алкализиращи урината водят до създаване на благорпиятна среда за развитие на някои бактерии, поради което при страдащите от чести уроинфекции се препоръчва тяхното ограничаване. Такива храни са някои кореноплодни зеленчуци – моркови, цвекло, както и повечето листни зеленчуци – спанак, кейл, броколи, зеле и други.

 

Добре подбраният хранителен рацион, съчетан със спазване на добра лична хигиена би довело до предотвратяване на честите епизоди на уроинфекции, както и осъществяване на превенция спрямо появата им. 3701