Редовната консумация на боб или леща помага на хората с диабет тип 2 при контролирането на кръвната захар и намалява риска от получаването на инфаркт и инсулт.

 
Учени откриват, че ежедневната консумация на бобови култури влияе положително на нивата на кръвната захар, както и на кръвното налягане и холестерола.
 
Бобовите растения са добър източник на протеини. Приемът им допринася за забавяне покачването на кръвната захар и за понижаване на кръвното налягане, казва ръководителят на проучването д-р Дейвид Дженкинс от болницата „Св. Михаил“ в Торонто.
 
Бобовите храни са добър източник и на фибри. Редица изследвания показват, че фибрите са полезни за понижаване на „вредния“ холестерол. 
 
Бобовите растения, като боб, нахут и леща, се препоръчват за диабетици, поради ниския им гликемичен индекс. Установено е, че храните с нисък гликемичен индекс въздействат в по-ниска степен на повишаването на концентрацията на глюкозата в кръвта.
 
Но, има няколко проучвания за преките им ефекти при диабет, уточняват експерти.
 
За целите на новото проучване, учените разделят 121 души с диабет в две групи. В продължение на три месеца те наблюдават ефектите от спазването на хранителен режим, включващ всекидневна консумация на бобови култури и такъв, при който се набляга на повече пълнозърнести продукти, с цел по-висок прием на фибри. 
 
Резултатите сочат, че рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания в следващите 10 години при редовно консумиращите бобови храни намалява от 10,7% на 9,6%. 
 
Установява се, че при тази група участници спадат и нивата на хемоглобин А1с - от 7,4% до 6,9%. При групата на консумиращите повече пълнозърнести храни намалението е от 7,2% до 6,9%.
NEWS_MORE_BOX
 
Редовната консумация на бобови храни води и до леко понижаване на кръвното налягане при участниците в проучването. Систоличното кръвно налягане намалява от 122 на 118, а диастоличното – от 72 на 69. За нормални се смятат стойности на кръвното налягане под 120/80. 
 
Не се отчита намаляване на кръвното налягане при хората с хранителен режим, богат на пълнозърнести храни. 
 
Според някои експерти честата консумация на боб води до прекомерно отделяне на газове. Изследователският екип, провел новото проучване, отбелязва, че консумацията на бобови храни не причинява стомашно-чревни оплаквания при участниците.
 
Резултатите са отразени в сп. Archives of Internal Medicine.