В храносмилателния процес участват микроорганизми, които влизат в състава на естествената микрофлора на червата. Бифидобактериите и лактобактериите са с най-полезен ефект за организма.  Те обаче са чувствителни на външни фактори, особено им влияе приемът на антибиотици, които ги унищожават.
Липсата на полезните бактерии или недостатъчното им количество способства размножаването на условно-патогенни микроорганизми, което може да доведе до заболяване.Нормалната микрофлора на червата спомага за доброто здравословно състояние и елиминирането на токсини. Когато количеството полезни бактерии е в норма, средата на червата има кисел състав. При условно-патогенна микрофлора, киселинността рязко спада и в червата започват да се наблюдават процеси на гниене и образуване на газове.


Състоянието е познато като дисбактериоза и е причина за подут корем, болка, нередовна дефекация, изостряне на хроничните и алергични заболявания.


Имунитетът също зависи от състоянието на червата, тъй като в тях се продуцират част от имунните клетки. При дисбактериоза, организмът става податлив на простудни заболявания.


Не винаги нормалната микрофлора може да се възстанови естествено. Понякога  от полза е консумацията на хранителни продукти, които съдържат  бифидо- и лактобактерии, в други случаи се налага приемът им във вид на фармацевтични продукти.


Бифидобактериите, които се намират в аптечната мрежа, представляват суха микробна маса, предлагана във вид на прахчета, таблетки, капсули, ампули и флакони.


Погълнати като хранителна добавка бифидобактериите ограничават условно-патогенните микроорганизми в червата. Възстановяват баланса в микрофлората, спомагат функциите на стомашно-чревния тракт и активизират процеса на храносмилане.


Бифидобактериите се препоръчват при поява на симптоми на стомашно-чревни заболявания, причинени от дисбактериоза, при спад в защитните сили на организма, често боледуване, при вътрешно болнични инфекции в лечебните заведения.


Показания за прием:

 • прием на медикаменти като антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, глюкокортикоиди,
 • лъче- и химиотерапия,
 • стрес,
 • чести простудни заболявания,
 • заболявания на храносмилателната система: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, хронични заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и задстомашната жлеза,
 • констипация,
 • бактериална вагиноза, колпит,
 • след прекарани остри чревни инфекции като салмонелоза,
 • дисбактериоза, развиваща се на фона на хронични възпалителни заболявания на дихателната, отделителната и половата система,
 • дисбактериоза, развиваща се на фона на алергични заболявания, като бронхиална астма или атопичен дерматит,
 • част са от предоперативната подготовка при заболявания на червата, черния дроб и задстомашана жлеза с цел бързо възстановяване,
 • профилактика на възпалителните заболявания на млечните жлези при кърмещите жени.
Лактобактериите следва да се избягват при лактазна недостатъчност – при липса на ензима, разграждащ млечната захара, лактоза.
 

Бифидо- и лактобактериите не водят до нежелани странични ефекти. Полезни са, както за възрастни, така и за деца.