Откри се молекулният механизъм, по който организмът контролира апетита, се пише в статия на сп. Cell Metabolism. Досега беше известно, че лептинът, който се отделя от хипоталамуса в мозъка потиска апетита, но не беше ясен по какъв начин точно работи. Най-вероятно с откритието може да се намери път, по който да се въздейства на апетита отвън и се предотврати излишното и прекомерно поемане на храна.

Контролът на апетита се осъществява от център в хипоталамуса. В него се намират още и центровете за жаждата, контрол на емоциите и поведението.

Апетитът се регулира чрез хормона лептин, който се отделя от мастните клетки. Той има допирни точки с невроендокринната, нервната система и обмяната на вещества при функционирането на организма.  

Екипът на д-р Барбара Кан от болницата към Харвардското медицинско училище установява, че лептинът спира действието на белтъка АМРК. Този белтък се активира при дефицит на енергия в клетката, той и я превежда в режим снабдяване като спира процеса на синтез на мастни киселини и ускорява тяхното окисляване.

По думите на д-р Кан най-интересното е, че в мускулите лептинът действа точно обратното – активира белтъка." АМРК е като инструмент за съхранение на енергия", обяснява тя.

Учените предполагат, че по отношение на телесното тегло роля играе потиснатият белтък в хипоталамуса и затова се заемат да изучават механизма на действието му. Откриват серия последователни реакции, които са резултат от сливането на няколко метаболитни пътя. Последните са изучавани напоследък от редица научни екипи, тъй като се смята, че имат важно значение за функционирането на клетките, включително и раковите.

Според изследователите верижната поредица от реакции разкрива възможност за нов подход не само в контрола на апетита, но и на терапията на туморни и други тежки заболявания.

На всички ни е известна настоящата епидемия от затлъстяването в световен мащаб. През последните 30 години числото на хората с наднормено тегло скача два пъти. Предполага се, че след 3 години ще има около 2,3 мрд. души със свръхтегло.