Витамин В12 е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки в организма.

 

При дефицит на витамин В12 се развива анемия, която настъпва много бавно, след месеци или години на витаминен дефицит.


 

Допълнително организмът има капацитет за създаване на значителни резерви, които могат да стигнат за 3 или 4 години напред. 

 

Хората, спазващи веган диети, които не консумират протеини от животински произход, могат да страдат от анемия в дългосрочен план, ако не си набавят необходимите нива на витамин В12 от други източници.

 

Изследванията показват, че 92% от веганите имат дефицит на витамин В12, ако не приемат добавки, в сравнение с 11% от хората, консумиращи разнообразна храна.

 

Най-засегнати са хората в трета възраст.

 

Витамин В12 се набавя чрез консумация на храни от животински произход - месо, яйца, риба и миди.

 

За повечето хора, храната осигурява на тялото много повече витамин В12, отколкото е необходимо.

 

Излишъкът се съхранява в черния дроб.

 

Най-често анемията е резултат от проблем с усвояването на витамин В12.

 

Причини

Сред основните причини за развитие на анемия, свързана с дефицит на В12, е неспособността за правилно усвояване на витамин В12, съдържащ се в храната. 

 

Липса на вътрешен фактор

Вътрешният фактор е молекула, секретирана в стомаха, която позволява усвояването на витамин В12 в тънките черва чрез свързване с него.

 

За да се осъществи свързването между вътрешния фактор и В12, трябва да има нормално ниво на киселинност в стомаха.

 

Когато анемията е причинена от липса на вътрешен фактор, тя се нарича пернициозна анемия или анемия на Бирмер.

 

Ниска киселинност в стомаха

60% до 70% от дефицитите на витамин В12 при възрастни хора се дължат на ниска стомашна киселинност.

 

С възрастта стомашните клетки отделят по-малко стомашна киселина, а също и по-малко вътрешен фактор.

 

Редовният и продължителен прием на антиацидни лекарства, като хистаминови блокери и инхибитори на протонната помпа, също повишава риска.

 

Прием на метформин

Хората, които приемат метформин, предимно за лечение на диабет, са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин В12.

 

Автоимунни заболявания - болест на Грейвс, тиреоидит, витилиго и други

В тези случаи автоантителата се свързват с вътрешния фактор, което го прави недостъпен за свързване на витамин В12.

 

Хронични заболявания на червата

Заболявания като болест на Крон, улцерозен колит или цьолиакия предотвратяват преминаването на витамин В12 през чревната стена.

 

В случай на цьолиакия, усвояването на витамин В12 се възстановява, след като се започне спазване на диета без съдържание на глутен.

 

Хроничният панкреатит и паразитните заболявания могат да бъдат причина за дефицит на витамин В12.

 

Еволюция 

Анемията, свързана с дефицит на витамин В12, настъпва много бавно, но се лекува лесно и бързо.

 

Още от първите дни на лечението симптомите отшумяват.

 

В рамките на няколко седмици дефицитът обикновено може да бъде коригиран.

 

Важно е да се лекува този вид анемия, тъй като с годините могат да се появят неврологични симптоми - изтръпване и изтръпване на крайниците, нарушение на походката, промени в настроението, депресия, психоза, симптоми на деменция и други.

 

Тези симптоми отшумяват след по-дълъг период от време - понякога 6 месеца или повече.

 

Пациентите с пернициозна анемия също са изложени на по-висок риск от развитие на стомашни тумори, в сравнение с останалата част от населението.

 

Диагноза

Анемията, причинена от дефицит на В12, може да бъде открита чрез кръвни изследвания.

  • Намаляване на броя на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите;
  • Намаляване на хематокрита;
  • Понижено ниво на хемоглобина;
  • Увеличен размер на червените кръвни клетки - среден глобуларен обем или MCV, той обаче може да остане стабилен, ако е налице и желязодефицитна анемия;
  • Промяна във външния вид на червените кръвни клетки и белите кръвни клетки, видима чрез анализа на кръвна намазка

Дефицит на витамин В12 може да има и без развитие на анемия.

 

Важно е да се изследват нивата на фолиева киселина и желязо в кръвта.

 

Необходимо да се установи причината за анемията.

 

Ако се установи дефицит на витамин В12, често се предприема изслезване на автоантитела срещу вътрешния фактор.

 

Симптоми

  • Умора;
  • Бледност;
  • Световъртеж;
  • Ускорен пулс;
  • Задух при усилие;
  • Загуба на апетит;
  • Гадене и нарушено храносмилане - диария или запек;
  • Езикът е червен и сух;
  • Неврологични симптоми, при по-голям дефицит;
  • Изтръпване на крайниците;
  • Лоша координация;
  • Нарушения на настроението;
  • Загуба на памет;
  • Деменция

Превенция

Необходим е адекватен хранителен прием на витамин В12.

  • Дрожди, обогатени с B12;
  • Обогатени соеви напитки;
  • Обогатени оризови напитки;
  • Соеви продукти;
  • Черен дроб от говеждо, свинско, телешко, птиче месо, както и други вътрешности;
  • Свинско, пилешко, телешко и говеждо месо;
  • Риба и морски дарове;
  • Яйца;
  • Млечни продукти

Референции:

Anémie par carence en vitamine B12 : l’opinion de notre médecin (passeportsante.net)