Хората, консумиращи големи количества фъстъци, могат да не са подходящи за донори, поради риска от алергични реакции при реципиента, сочи ново проучване, публикувано в медицинското списание  New England.


Момче на 6 години, страдащо от левкемия претърпява неуспешна операция на донорни тромбоцити от консумиращ фъстъци. Реципиентът получава алергичен пристъп, характеризиращ се със силен обрив и оток на кожата. Кръвното на момчето рязко пада и се затруднява дишането, което налага намесата на лекуващите лекари, които инжектират адреналин, за да спасят детето, се посочва в научния доклад.


Лекарите установили причината за алергичната реакция с помощта на родителите на момчето, които съобщили, че подобна ситуация то е претърпяло на едногодишна възраст след консумация на фъстъчен продукт. След получената информация лекарите проследяват анамнезата на петимата кръвни донори и установяват, че трима от тях са консумирали фъстъци вечерта преди кръводаряването.


Интересният казус повдига въпроса дали по кръвен път могат да се предадат алергени от един човек на друг. На този етап случай на алергични реакции причинени по кръвен път са изключително редки, констатира д-р Йоан Якобс от университета Ниймеген, Холандия.


Основният алерген във фъстъците, Аra h2, е изключително устойчив на храносмилателната система и може да се натрупа в кръвния серум, където да престои до 24 часа след консумацията, констатират изследователите.


Специалисти съветват да се отделя по-голямо внимание не само върху здравословното състояние, но и върху хранителния режим на донорите, което макар и доста трудоемко, поради големия брой донори, може да предотврати случай като този.