Какво представлява алергията към месото?

Хранителните алергии са относително често срещани и засягат до 8% от децата и 2% от възрастните. Въпреки че хората могат да бъдат алергични към говеждо, свинско, агнешко, дивеч или птиче месо, тези алергии са по-рядко срещани от други видове хранителни алергии.

 


Част от причината за това е, че много от протеините в месото, които могат да предизвикат алергия (известни като алергени), стават по-малко склонни да причинят алергия, когато месото се готви. Няма известно лечение за алергия към месо и понякога симптомите могат да отшумят сами с времето.

 

Какви са симптомите на алергия към месо?

При истинска алергия към месо, имунната система на тялото реагира пресилено, когато човек консумира вида месо, към който е алергичен. Алергична реакция възниква, когато тялото отдели химикал, известен като хистамин. Хистаминът може да предизвика незабавни и понякога сериозни ефекти, причинявайки разширяване на кръвоносните съдове и активиране на клетките, произвеждащи секрет. Това може да доведе до каскада от симптоми, засягащи кожата, храносмилателния тракт и дихателните пътища, като:

  • Обрив;
  • Копривна треска (уртикария);
  • Генерализиран оток на тъканите (ангиоедем);
  • Главоболие;
  • Стомашни болки;
  • Диария;
  • Гадене или повръщане;
  • Кихане;
  • Хрема или запушен нос;
  • Подути, насълзени очи;
  • Недостиг на въздух;
  • Учестен пулс;
  • Замаяност и синкоп

Реакциите могат да варират от леки до тежки. В зависимост от чувствителността на човек към конкретния алерген в месото, симптомите могат да бъдат развити бързо или в продължение на часове.

 

В редки случаи алергията към месо е възможно да причини животозастрашаваща реакция на цялото тяло, известна като анафилаксия. Без незабавно лечение анафилаксията може да причини припадък, кома, шок, сърдечна или дихателна недостатъчност и дори фатален край. При алергия към червено месо анафилаксията може да настъпи веднага или до няколко часа след консумацията на месото.

 

Алергията към месо може да се развие на всеки етап от живота на човек и някои хора са изложени на по-голям риск, включително тези със специфични кръвни групи, прекарали инфекции, ухапвания от кърлежи, екзема или други хранителни алергии.

 

Както при всички алергии, основната причина за алергията към месо не е известна. Като се има предвид това, учените са придобили по-добра представа за ключовите фактори, които предизвикват алергии към червено месо и алергии към месото от домашни птици.

 

Що се отнася до говеждото, агнешкото и подобни меса, алергенът е специфична захарна молекула - алфа-гал захар - която се среща в почти всеки бозайник, с изключение на хората. Тази молекула не е същата като захарта, която обикновено се намира в бисквитки, сладкиши и други сладки храни, и не е необходимо да бъдат четени етикетите, за да бъде избягвана конкретно захарта, ако човек е алергичен към алфа-гал.

 

Как кръвната група влияе на алергиите към червено месо?

Алергията към червено месо, наричана още алергия към месо от бозайници или алфа-гал алергия, възниква най-често при лица с кръвна група А или 0. Всъщност хората с кръвни групи B или AB имат пет пъти по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с алергия към червено месо. Според учените това е така, защото B антигенът в кръвните групи AB или B най-много прилича на алергена, който предизвиква алергия към месо.

 

Докато наличието на кръвна група А или 0 е възможно да повиши риска от истинска алергия към месо, изследванията показват, че някои инфекции или съпътстващи алергии могат да предизвикат симптоматичен отговор или да усилят ефекта му.

 

Референции:
1. Cleveland Clinic. Allergy overview
2. American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI). Researchers find certain blood types protective against red meat allergy
3. American Academy of Allergy and Immunology. Press Release: Researchers find certain blood types protective against red meat allergy
4. American College of Allergy, Asthma, & Immunology. Meat