Хранителната алергия обикновено се асоциира с бебешката и детска възраст, но редица особености на модерния начин на живот може да отключат нейните прояви и в зряла възраст. При това при хора, които като деца не са имали алергия към храни. И докато децата обикновено изживяват алергията с времето, при поява в зряла възраст тя често остава доживотен проблем.

 

Появата на симптоми на алергична реакция след консумация на определени храни е често оплакване сред възрастните днес. Имайки предвид, че в миналото не са имали проблеми с тези храни, много хора игнорират симптомите. А не трябва, защото в повечето случаи те наистина са провокирани от алергия, която се е отключила в зряла възраст.


 

Според проучване, проведено в САЩ, над 50% от възрастните с алергия към храни, са развили тази алергия след 18-годишна възраст. Статистиката сочи, че 5% от възрастните американци имат повишена алергична нагласа към определени хранителни продукти. За сравнение, проблемът засяга около 8% от децата в САЩ.

 

Най-честата форма на алергия към храни, отключвана в зряла възраст, е алергията към морски дарове. На нея се падат около 5% от случаите. Следват алергиите към фъстъци, бадеми, яйца и др.

 

Специалистите, провели проучването, подчертават, че възрастните, които за първи път се сблъскват с алергия към храни в зряла възраст, в повечето случаи остават алергични към тях до края на живота си.

 

Симптомите на хранителна алергия, отключена в зряла възраст включват предимно оплаквания, свързани с лигавицата на устната кухина и горните дихателни пътища. Появява се усещане за тръпнене, сърбеж и повишена лигавична секреция след консумация на действащата като алерген храна. Симптомите при възрастни рядко са животозастрашаващи и обикновено се проявяват по-леко, отколкото при децата. След попадане на храната в стомаха, алергенните й свойства бързо се неутрализират от стомашния сок, а симптомите отшумяват.

 

За момента причините за зачестяване случаите на хранителна алергия, отключена в зряла възраст, не е известна. Все пак учените предполагат, че основна роля има индустриалното замърсяване, последиците му върху земеделските култури, както и последствията от допълнителната обработка на тези култури.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Факт е, че най-често алергични реакции отключват храни, консумирани в сурово състояние, вследствие остатъчното действие на продуктите, с които са третирани. Обяснението на учените е просто. Много храни които консумираме днес, се различават от същия тип храни, които сме консумирали преди години. Имунната ни система разпознава редица техни съставки, с които не се е сблъсквала преди, като алергени и консумацията им отключва алергична реакция. Причината е една и съща и при деца, и при възрастни, но при децата алергиите към храни се приемат за нормално състояние, а при възрастните – не.

 

Това обяснява защо алергията към храни при възрастни рядко се асоциира с генетична предразположеност и защо хора, при които алергията се е отключила в зряла възраст, е малко вероятно да я предадат на потомството си.

 

Основното неудобство при тях остава необходимостта да избягват консумацията на продукти, към които проявяват алергична нагласа и да се снабдят с противоалергични продукти, на които бързо да могат да разчитат при евентуални по-сериозни алергични реакции.