Витамин К участва в образуването на 4 от 13-те необходими за кръвосъсирването белтъци. По-малко известен факт обаче, установен при медицински изследвания през последните години, е, че витаминът участва и в изграждането на костната тъкан. Дефицитът му също е причина за намалена костна плътност.


Поне три научни проучвания на западни престижни медицински институти доказват чрез провеждането на биохимични тестове, че приемът му във вид на добавки се отразява положително на костната здравина при пациенти.


Дефицит на витамина се открива при хора, които нямат навик да слагат на трапезата си салати и ястия със зелени листни зеленчуци.


В същото време изследователите са категорични:

  • жените, които приемат 110 микрограма витамин К ежедневно намаляват риска от фрактури на костите с 30%;
  • консумацията на салата от зелени листни зеленчуци всекидневно намалява този риск наполовина.Поддържането на стабилно ниво на витамин К в организма е от значение и при профилактика на инсулта, когато се приемат антикоагуланти от типа на Coumadin, което е обвързано с контрола на риска от кръвоизлив.


Освен в марулите, салатите, витамин К се съдържа в: броколите, блюкселското зеле, магданоза и най-често използваните масла за готвене.


Не всички комбинирани витамини включват витамин К.

 Приетата за препоръчителна дневна доза от витамина е 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените.