Спазването на балансирана диета, която включва всички хранителни вещества, е най-подходящият подход, който може да се предприеме за цялостното здраве и още повече при проблеми с щитовидната жлеза.

 

Някои храни по-специално имат способността да блокират усвояването и използването на йод, който е важен минерал за правилното функциониране на щитовидната жлеза.


 

Кои храни не са подходящи за здравето на щитовидната жлеза?

  • Соя

Соята е богата на изофлавони, които пречат, особено след 50-годишна възраст, на тялото да произвежда хормони на щитовидната жлеза.

Много често хипотиреоидизмът се открива след 50-годишна възраст, поради което някои симптоми често се бъркат с признаци на менопауза.

 

  • Фъстъци

Фъстъците са една от храните, които съдържат гойтрогени - вещества, естествено открити в различни храни, които пречат на функцията на щитовидната жлеза. Това означава, че те могат да попречат на щитовидната жлеза да произвежда необходимите хормони. Те имат гойтрогенен ефект, подобно на соята. Препоръчително е да се намали консумацията им, тъй като имат антитироидно действие и освен това благоприятстват елиминирането на тироксин - Т4 чрез изпражненията.

Тази препоръка се отнася и за добавките, съдържащи изофлавони. Тези съставки са основно в черупката, затова е важно да се белят внимателно.

 

  • Зеле и кръстоцветни

Не е подходящо кръстоцветните да се изключват от храненето, но не трябва да се консумират сурови. Все повече хора ги консумират в салати, несварени, защото са засищащи и стомахът ги усвоява добре. Тези зеленчуци обаче съдържат съединения с гойтрогенен ефект.

При хипотиреоидизъм е препоръчително зелето да се приема в умерени количества и винаги сготвено.

Същите препоръки за консумация се отнасят и за брюкселското зеле, броколи, карфиол и други кръстоцветни.

 

  • Кореноплодни - моркови, репички, ряпа и други

Те са богати на антиоксиданти и имат пречистващо действие, но не са подходящи в случай на хипотиреоидизъм, защото съдържат вещества с гойтрогенен ефект. Вместо това се препоръчва консумация на ферментирали или варени моркови или ряпа, за да се намали негативния им ефект.

 

  • Сладки картофи

Те съдържат вещества, които се конкурират с йода, необходим за функцията на щитовидната жлеза. Препоръчва се да се консумират добре сварени.

 

  • Черен дроб

При честа консумация, съдържащата се в него алфа липоева киселина може да попречи на действието на лекарствата за хипотиреоидизъм.

 

  • Кафе и терепия

Приемът на две чаши кафе на ден има множество ползи, включително подобряване на кръвообращението. При хипотиреоидизъм и прием на лекарства, не се препоръчва смесване на лекарствата с кафето, защото това пречи на усвояването им. Препоръчва се да се оставят да минат поне два часа между приема на кафе и лекарства. Също така е препоръчително да не се смесва приемът на кафе с антиациди или добавки, съдържащи желязо или калций.

 

  • Глутен

Някои проучвания свързват глутена с един вид автоимунен хипотиреоидизъм - тиреоидит на Хашимото. Непоносимостта към глутен е автоимунно заболяване и някои от засегнатите пациенти са зесегнати и от проблеми с щитовидната жлеза, поради което някои проучвания предполагат тази връзка.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/alimentos-pueden-afectar-tiroides_1795