Отслабването никак не е лесна дейност. След определена възраст, 35 – 40 години за жените и 45 – 50 за мъжете, се превръща в истинско предизвикателство. Когато обаче има здравословен проблем, запазването на линията може буквално да ни се изглежда непостижимо.

 

За съжаление, случаите на проблеми с щитовидната жлеза не са никак малко, още по-лошо, забелязва се тенденция на увеличаване на случаите, особено с напредване на възрастта.Понижената функция на щитовидната жлеза засяга целия ни метаболизъм, забавя обмяната на веществата, от което се понижава целия ни жизнен тонус. Изисква се добра самодисциплина, за да не се забравя хапчето, да се приеме правилно назначената доза, да не се пропусне сезонното профилактичното изследване за нивата на хормоните и годишната консултацията със следящия състоянието ни специалист по ендокринология.


Това обаче не е достатъчно, ако искаме да отслабнем. Ако на връстниците ни след 40 им свалянето на килограми се вижда трудно, на хората с понижена функция на щитовидната жлеза със сигурност се налага да спазват всички онези пожелателни съвети на диетолозите за промяната на хранителния режим и грижите за двигателния, за да избегнат несъответстваща за тях визия.


Ясно е, че полезните препоръки няма как да се изчерпат еднократно, затова по-скоро ще говорим за поредица...


Ето 7 кратки стъпки, с помощта на които може да се постигне търсеното вталяване при понижена функция на щитовидната жлеза и може да се постави едно добро начало в програмата ни за отслабване:

1. Трябва да знаете, че хормонозаместителната терапия е необходима, за да се поддържа в норма дейността на организма и не възникнат дефицитни състояния, но това не гарантира възможности за отслабване както отпреди здравословния проблем.
За да имат резултат намеренията ни, според специалистите трябва да се оптимизира терапията, а не само да се нормализира нивото на TSH, FT4 и FT3. За целта трябва да се следи и подобри реверсивния Т3 (rT3), феритина, лептина и други, които имат роля за оптималното поддържане функциите на щитовидната жлеза.

2. Според някои специалисти проблемите, свързани с понижената чувствителност на тъканите към определени хормони, в случая, също саботира целите ни за отслабване. Има се предвид инсулиновата резистентност, като и лептиновата и тиреоидната. Това означава, че при наличие на проблем с щитовидната жлеза периодично трябва да се провежда изследване на кръвната захар на гладно, перорален глюкозотолерантен тест (ГТТ), на лептина, реверсивния Т3, да се проследяват и третират при необходимост.

3. Вземете мерки за ускоряване на метаболизма си – знаем, че при понижена функция на щитовидната жлеза, той се забавя. Така би могло да се постигне необходимото равновесие. Това може да се постигне чрез придържане към специализиран хранителен режим, консумация на определени хранителни продукти и избягване на други.

NEWS_MORE_BOX4. Колкото и да ни е неприятно, промяната на обичайното за нас хранене е ключов момент при желание за отслабване и задължителен при наличен на проблем с щитовидната жлеза. Хората с хипотиреоидизъм трябва да избягват определени продукти, които съвременната наука намира, че влияят на дейността на щитовидната жлеза. Такива са съдържащите гоитрогени, вещества, които потискат възможностите на организма да усвоява йода от храната, блокират процеса на образуване на тироксин и трийодтиронин от йода в кръвта, потиска синтеза на тиреоидни хормони и разстройват периферната конверсия на тироксина (Т4) до трийодтиронин (Т3). Накратко казано, тези вещества могат да доведат до възпаление на жлезата и развитие на гуша. Съдържат се в броколите, блюкселско зеле, кале, зеле, карфиол, алабаш, ряпа, репички, пореч, синап (и горчица) и подобни.

5. Условие за успешно отслабване е да се спи достатъчно в определеното от природата време. При нощен сън само от 5 часа рискът да се качат 15 и повече килограма е 32%, вероятността да се затлъстее в дългосрочен план (след 15 години) е 15%. Според експерти дори по-добър вариант за запазване на теглото е да се пропуснат сутрешните спортни занимания, но да се поспи още 2 часа. Запомнете: трябват ви поне 7 часа нощен сън, ако искате да отслабнете!

6. За да подпомогнете процеса на отслабване, можете да прибегнете и до прием на някои хранителни добавки. Но нека този препарат ви бъде изписан от специалист, диетолог, ендокринолог, тъй като на пазара съществуват много не само със съмнителен ефект, но и с вреден такъв за здравето на щитовидната жлеза. За пациентите с тиреоидни проблеми приемът на добавки, съдържащи йод, винаги крие риск, включително и при хипофункция. От полза за хората с намалена дейност на щитовидната жлеза е свързаната линолова киселина (CLA).

7. Естествено, без спорт не може. Подходящото натоварване обаче за хората с тиреоидни проблеми е неинтензивното, тоест трябва да заложите на редовните, по-продължителни тренировки с умерено и леко темпо, тъй като щитовидната жлеза не би се справила с натоварването и би настъпило изтощаване на организма. Опитайте ходене, пилатес, йога и подобни спортни занимания.