Оказва се, че има ген, регистриран сред местното население в Северна Италия, при наличието на който, въпреки високите нива на холестерол, организмът остава неподатлив на сърдечни заболявания. Откритието е направено преди 30 години. Тогава са изследвани около 40 души, родом от селото Limone sul Garda. Генът е наречен  ApoA-1 Milano и представлява вариант на белтък в HDL, който осигурява на местните артерии, в които не могат да се натрупат мастни плаки...
 


За да намалите холестерол през следващите 3 години, не е необходимо да сте наследник на въпросните италианци. Можете да помолите например специалист да ви назначи няколко апликации с ETC-216, синтетична форма на HDL-холестерола, подобрен с чудния италиански белтък.
В местно проучване публикувано в the Journal of the American Medical Association, учените установяват че пациентите получавали ETC-216 имат редуциране на артериалните плаки с 4,2 % средно. Въпреки че това число не звучи убедително, според д-р Стивън Нилсън, ръководител на изследването, това намаляване на артериалните плаки за няколко седмици постига няколко години живот, резултат, който не може да се постигне с никакво друго средство.За да внесем яснота, трябва да отбележим, че HDL е добрият холестерол в организма, неговите високи нива елиминират проблема с натрупването на лошия LDL- холестерол или холестерол с ниска плътност.
По принцип LDL-холестеролът се движи от черния дроб до останалите тъкани на тялото. При високи стойности на лошия холестерол се получава образуване и натрупване на мастни плаки във вътрешността на кръвоносните съдове.
HDL-липопротеини са с висока плътност. Те транспортират холестерола от кръвта в черния дроб. Там той се преобразува и впоследствие отстранява от тялото. Високите нива на добрия холестерол гарантират „почистване“ на кръвоносните съдове от мастни плаки.
Рискът от фатален изход при сърдечно заболяване на мъж с ниски стойности на HDL- холестерол (40 mg/dl и по-нисък) е три пъти по-голям. Така че в този случай не остава нищо друго, освен да се вземат някои мерки.
 


6 стратегии за повишаване на добрия холестерол


Калций като хранителна добавка – повишаване на HDL със 7 %

Здрави кости, здраво сърце. Преди година се публикуваха резултати от проучване в the American Journal of Medicine, че при хората, вземащи по 1 г калций на ден като хранителна добавка, нивото на добрия холестерол се повишава със 7 %. Калцият подобрява усвояването на мазнините при диета и допринася за освобождаване на мастните тъкани от тялото, два фактора, които спомагат повишаването на HDL-холестерола.
Млечните произведения са отличен източник на калции..., но не и в този случай. Калцият приеман като хранителна добавка е най-доброто средство за осигуряването на този минерал като средство за подобряване на стойностите на добрия холестерол. Експертите препоръчват тези варианти на добавки, които предлагат калциев цитрат в комбинация с 400 единици витамин Д, за по-доброто усвояване на ценния минерал.Бодибилдинг – още 19 % добър холестерол
Според лекарите аеробните упражнения, бягането и други видове спорт с подобна интензивност могат да повишат нивото на добрия холестерол. При проучване на Ohio University учените получават интересни резултати. При възрастните мъже, които два пъти седмично изпълняват  упражнения за крака на фитнес уреди с тежести в продължение на 16 седмици, HDL-холестеролът се увеличава с 19 %. Експертите обобщават, че ако се наддава на тегло при физическите занимания, значи, че се повишава добрият холестерол.
За подобряване на издръжливостта на краката, и на HDL-холестерола, е необходимо да се правят по шест серии упражнения с по 8 повтаряния. Почивката между сериите не бива да е повече от 2 минути, иначе се губи ефектът. При упражненията се използва тежест с 85 % по-ниска от тази, която може да се вдигне само веднъж.


Втора част на материала