Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. Намалената плътност влияе на здравината им и води до склонност към фрактури. Въпреки че жените по-често страдат от остеопороза, мъжете също не са застраховани и развиват заболяването.


Остеопорозата става особено опасна при жените от периода на менопауза, когато хормоналните промени създават условия за загуба на костна плътност. В резултат на заболяването при жените над 50-годишна възраст се отчита висока честота на фатално изтъняване и фрактури на шийката на бедрената кост.


Плътността на костите се дължи на запълването на костната матрица с минерални соли, което и дава здравината им. Костта също, както останалите тъкани в организма, е „жива“, губи клетки, възстановява ги, т.е. обновява се или става жертва на дефицитите в организма.


Процесът на регенерация на костната тъкан се извършва благодарение на противоположното действие на два вида клетки – остеокласти и остеобласти.


Докато организмът се развива до 20-годишна възраст преобладава действието на остеобластите. На тях се дължи изграждането на костите - растежа, уплътняването и здравината им. Балансът между дейността на остеокластите и остеобластите осигурява поддържането на здравината и стабилността на костите в следващите 20 години. С възрастта нарастването на остеобластите спира. Остеокластите вземат превес, започват да преобладават механизмите на разграждането на костната тъкан.


Да се консумира достатъчно калций, съвсем не изчерпва хранителния режим, с който можем да противостоим на загубата на костна плътност, тъй като има много фактори при усвояването на храната, които влияят по един или друг начин на процеса на поддържането й. Представяме ви накратко 6 правила в храненето срещу остеопороза от книгата на Флоранс Пике „Хранителен режим за борба с остеопоразата“ .

 

 

1. По-малко подкиселяващи храниС преобладаването на месни, тестени продукти и консумацията на сол алкално-киселинното равновесие в организма се нарушава. Организмът непрекъснато се стреми да поддържа този баланс. Постоянният превес на подкиселяващи храни обаче го принуждава да посегне на минералните соли, които изграждат костите. В дългосрочен план това има пагубен резултат за здравината им...

 


При усвояването на храни като месо, зърнени продукти, риба, млечни продукти, се отделят кисели вещества, поради което те се определят като подкиселяващи за организма. Дали един продукт е подкиселяващ или не може да се определи от вкуса му - хлябът не е кисел на вкус, но е подкиселяваща храна за организма, обръща внимание Флоранс Пике.

 


Алкализиращо действие имат плодовете и зеленчуците, дори когато са кисели, подчертава авторката.

 


Придържането към леко алкален хранителен режим и избягването на подкиселяващите храни  предотвратява изпадането на организма в ацидоза – кисела реакция на телесните течности – и предотвратява компенсаторната му дейност по осигуряване на алкално-киселинен баланс. Това може да се предотврати с правилния избор на храни, което й ще предотврати прекомерното отнемане на плътност от костите.
 

 

2. Повече плодове и зеленчуци на всяко хранене, плюс ядки


С включването на плодовете и зеленчуците при всяко хранене съзнателно се противопоставяме на действието на подкиселяващите храни. Полезното им действие за здравето на костите обаче не се изчерпва до тук. Те са богати на полифеноли и други антиоксиданти, които елиминират вредните ефекти на оксидантния стрес и възпалителните процеси, заради които костите също губят повече калций, отколкото могат да фиксират.

 


Кверцентин е полифенолът, който възпрепятства разрушителната дейност на остеокластите. Кверцентин се съдържа много в лука и марулите. Пигментните вещества в ярките на цвят плодове и зеленчуци също са активни срещу остеопоразата.

 

NEWS_MORE_BOX


Другите ценни вещества са:

  • Витамин С - необходим за синтеза на колаген, който е основата съставна част на белтъчната матрица на костите;

 

  • Витамин Е - подсигурява клетъчните мембрани и предотвратява окисляването на незаменимите мастни киселини, което противостои на загубата на костна плътност. Богати на витамина са ядките.

 

  • Фитоестрогените – действието им наподобява женските полови хормони, а известно е, че спадът на естрогени в организма на жената в менопауза е един от съществените фактори за ускореното намаляване на костната плътност.
     


3. По-малко сол


Защо и как ще помогне ограничаването на солта за здравето на костите? Всъщност, достатъчен е само този факт – солта улеснява отделянето на калций с урината. Това води до отрицателен калциев баланс, който не може да се компенсира с храненето и усвояването на калций от червата...

 


В продължението: останалите 3 правила