Остеопорозата е системно заболяване на костите, при което се наблюдава изтъняване на костното вещество в костите (намаляване на плътността на костите) и нарушаване на микроархитектониката на костната тъкан. Заболяването повишава степента на чупливост на костите и риска от счупване им, дори при слаб натиск.


При остеопороза изчезват цели части от костна тъкан, костта губи своята сложна структура, става рехава и има опасност да се счупи и при малко натоварване. Остеопорозата е заболяване, когато костното вещество намалее с една четвърт.


До определена възраст костите се обновяват постоянно, което допринася да се запази тяхната здравина. Но когато се губи повече костно вещество от новото, което се образува, спада общата маса на скелета. Развитието на това явление е продължителен процес, който води до появата на остеопороза. Намаляването на костната маса става без да предизвиква някакви усещания, без симптоми в продължение на години. Заради това заболяването се установява, когато е налично без да са взети необходимите мерки за отлагането му във времето.  


От остеопороза са засегнати, както жени, така и мъже. Всяка трета жена и всеки шести мъж може да пострада фатално от травма, заради наличие на остеопороза. При всеки втори човек над 70-годишна възраст, независимо от пола, има реална опасност от фатален инцидент. Но остеопорозата е такова заболяване, което може да се диагностицира в ранен стадий на развитие, когато все още не се отчитат признаци. При предприемане на терапия в ранен стадий на остеопороза могат да се избегнат усложненията на заболяването и страданията, операцията и фаталния изход, който водят някои счупвания в напреднала възраст.


Основната причина за намаляване плътността на костите е дефицит на калций, който е основен строителен материал на костната тъкан.


Остеопороза при децата?!
При изследвания на деца, страдащи от остеопороза се установява, че освен липсата на калций, и дефицитът на цинк, нарушеният фосфорен обмен и дисфункция на червата (вторична дисбактериоза) също са причина за заболяването. Децата, страдащи от остеопороза, изпитват физическа слабост, съответно това се отразява на емоционалното им състояние, те са по-раздразнителни и капризни, нямат желание да бъдат активни, освен това са предразположени на различни инфекции на организма.


В повечето случаи при лечението се изписва калций. Но при продължителен прием на този микроелемент, той води до дефицит на цинк. Ензимът лизозим, който допринася за синтеза на цинк в тънките черва, има антибактериални и имуномодулиращи свойства. Освен това той стимулира полезните бифидобактерии и предпазва организма от вредните микроорганизми, повишава естествените защитни сили и спомага бързото зарастване на раните. Ензимът се съдържа в кърмата, свойствата му го правят особено важен и ценен за здравето на детето.   


При жените
След раждане също може да се развие остеопороза. В този случай обаче тя се дължи не на липса на калций, а на манган, който участва в образуването на основата на костната тъкан. Манганът допринася за производството на невромедиатъра дофамин, който е отговорен за емоционално-психичното равновесие.


Това до някъде обяснява причината, поради която родилките, при които се наблюдава дефицит на манган, са неспокойни и превъзбудени. При тях има опасност да се развие захарен диабет, като стресова реакция от раждането. Манганът участва в образуването на ензима супероксидисмутаза, който в значителна степен е отговорен за обновлението на клетките. Смята се, че манганът е микроелементът на младостта. Три микроелемента – бор, манган и мед, участват в образуването и регулирането на женските полови хормони. При недостига им спада количеството на отделяните хормони. Този процес се задълбочава с възрастта, свързан е с климакса и появата на остеопороза.


При упражняващите определени професии
Остеопорозата е заболяване, което се проявява и при хора, подложени на влиянието на токсични вещества, например алуминий. Заболяването е съпроводено и с повишено образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища. При наличие на стронций в организма се повишава крехкостта на костната тъкан, появява се пукане при свиване на ставите и загуба на калций. Понякога вследствие на вторично появила се хронична дисбактериоза на червата, причинена от понижаване на числото на чревните полезни бактерии. Нарушенията в храносмилателния тракт могат да се дължат на наличие на олово.
Липсата на микроелемента бор също води до загуба на костна маса, особено при хора с дисфункция на паращитовидните жлези. Борът контролира нивото на магнезий в организма.


За да се провежда ефективна профилактика и лечение на остеопорозата и съпътстващите я заболявания е необходимо да се осигурява достатъчно количество макро- и микроелементи, като се следи за тяхното правилно съотношение. Ето защо е препоръчително да се състави индивидуална схема на прием на точно подбрани за конкретния човек минерали, което ще предотврати или поне отложи във времето развитието на остеопороза.