Хранителният режим за пречистване на организма включва основно плодове и зеленчуци, както и храни с нисък гликемичен индекс. Въпреки това, тази диета често е трудна за прилагане, особено ако преди това сме имали набалансирано хранене. Ето защо хранителните добавки могат да ни помогнат да намерим правилния баланс в начина си на хранене и грижата за здравето. 

 

Най-често храненето ни съдържа продукти с повишена киселинност. С цел да балансираме хранителния прием, е препоръчително да приемаме алкализиращи хранителни добавки - такива, които понижават киселинността и създават по-благоприятна среда в огранизма. Това са главно минерали и олигоелементи, които изпълняват такива функции. Най-добрата комбинация от добавки с такова действие е съчетанието на калций, магнезий и калий, които действат за намаляване на киселинността на обичайното ни хранене.


 

Антиоксидантите позволяват защита на организма срещу свободните радикали, които са вредни във високи количества. Основните антиоксиданти са олигоелементите като селен, мед, манган, цинк, но също и витамините С и Е, както и бетакаротена.

 

Множество растения имат силен детоксикиращ потенциал. В най-голяма степен това са растенията, които благоприятстват елиминирането на течностите и предотвратяват появата на отоци. Те могат да се приемат под формата на таблетки или чай. Ключов елемент в пречистването на организма има приемът на достатъчно количество течности - поне 2 литра вода, тъй като това допринася за елиминиране на токсините.

 

Редовният прием на пробиотици има благоприятно действие върху чревната флора, тъй като подобрява храносмилането и регулира чревния пасаж. За стимулиране на тонуса на храносмилателния тракт след празниците, ключово значение имат пробиотиците. Те се съдържат естествено в пшеничния зародиш, бирената мая, ферментиралите млечни продукти и зърнените храни.

 

Омега-3 не са директно свързани с понижаване на киселинността в организма. Въпреки това, те са от ключово значение за здравето. Важно е да ги приемаме в достатъчно високи количества, не само в контекста на хранителния режим за пречиствана на организма, но и регулярно - с цел поддържане на по-добро здраве. Освен това, те допринасят за намаляване на възпалението в организма, понижават нивата на триглицеридите в кръвта и предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/nutrition/dossiers/regimes/articles/11230-regime-detox-coup-de-pouce.htm