Учени наблюдавали и прилежно документирали хранителните навици на над 62 000 жени за период от 20 години, за да определят как се влияе появата и развитието на рак на гърдата спрямо хранителния режим.
 
В хода на изследването било установено, че тези жени, които се придържали близо до средиземноморския хранителен режим, били облагодетелствани с 40% по-нисък риск от развитие на най-разпространения вид рак на гърдата. Въпросният хранителен режим включва предимно растителни протеини, риба и зехтин.
 
Формата на рак, която може да се избегне с този хранителен режим не е стимулирана от хормона естроген, често е по-трудна за третиране от естроген-зависимите форми и е много по-вероятен фаталния изход.
 
Само през 2011 г. в България са регистрирани 3885 нови случая, а 1284 жени са починали. Заболяемостта сред българските жени се увеличава с 1,8% годишно.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Типичното средиземноморско хранене включва обилен прием на растителни белтъчини като ядки, леща и бобови растения, пълнозърнести храни и полезни, мононенаситени мазнини, като зехтина. Консумацията на преработени зърнени храни като бял хляб и бял ориз, червено месо и захарни сладки е сведена до минимум.
 
Алкохолът, който традиционно има своето място в средиземноморския тип хранене, бил изключен от проучването, понеже от 55 000 нови прояви на заболяването всяка година само във Великобритания поне 12 000 са свързани с приема на алкохол. Според учените, те могат да бъдат предотвратени, ако се прекъсне приема на алкохол.
 
Освен понижение на риска от рак на гърдата, средиземноморската диета има защитен ефект спрямо инсулиновата резистентност и хормони, участващи в овулацията и имащи значение за репродуктивното здраве.