Съществуват продукти, които подпомагат имунната система в дейността му срещу „чужди тела“ и инфекции. Представяме ви три, които едва ли биха изненадали някого относно ползите за организма. В какво се състои подсилващият им естествените защитни сили ефект обаче...
 


1. Чесън


Съдържа едни от най-силните съединения (алицин, тиосулфати и др.), които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции. Чесънът от векове се възприема за антибактериално и антимикотично средство и действително по ефективност надминава дори някои лекарствени средства. Изследователи потвърждават, че консумацията на големи количества чесън в началото на простудно заболяване съкращава времето на протичане на заболяването и силата на оплакванията.


 


Специалисти твърдят, че полезните ензими на чесъна се отделят след като се остави да постои за минути след нарязване и преди да се прибави в гозбата. За да се запазят полезните му качества обаче, той трябва да се прибави почти накрая на готвенето, а за предпочитане е да се консумира в суров вид. Особено в периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции е препоръчително редовно да се хапват по 1-2 скилидки няколко пъти в седмицата за поддържане на имунитета срещу заболяване.

 

2. Моркови


Изключително богат на бета-каротин корен, който има свойството да стимулира образуването на N-клетки, клетките убийци, и Т-лимфоцити. Тези клетки се справят с вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване.

 

 

Фалкаринолът в моркова се смята за супер съставка, която се разглежда като преспективна за  лечение на рак.

 

 

Ясно е, че за да се възползваме от ценни вещества в морковите, трябва да ги консумираме сурови. При топлинна обработка се губи почти цялото съдържание на бета-каротин и част от фалкаринола. Специалистите препоръчват ястията да се приготвят с цели моркови, така има по-голям шанс да се запазят полезните им съставки. За целта използвайте млади моркови, а по-едрите приготвяйте на сок – смесен с ябълков представлява изключително тонизиращ еликсир – или хапвайте във вид на закуска между основните хранения вместо солети или бисквити...

 

 

Препоръчително е на ден да се консумират минимум 300 г моркови.

 

3. Кисело мляко


Киселото мляко осигурява живи бактерии, които са ни необходими в борбата срещу патогенни, които срещаме. Ацидофилните бактерии отделят млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане на сложните съединения в по-прости вещества.
Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество хранителни вещества, което би се отразило и на имунната система.

 

NEWS_MORE_BOXАцидофилните бактерии елиминират успешно болестотворни микроорганизми, например срещу салмонела и шигела, първата най-често виновна за хранителните отравяния, втората причинител на дизентерия. Ефективни са и срещу някои вируси.

 

 

Бифидобактериите в киселото мляко поддържат имунната система. Особено ценни са за възрастните хора, тъй като стимулират имунитета им. Изследване показва, че редовната консумация на кисело мляко се отразява на броя на Т-лимфоцитите, на N-клетките и на Т-хелперните клетки.

Кофичка кисело мляко на ден – това е полезното количество, но при условие, че съдържа полезните бактерии. Затова – погледнете етикета преди закупуването му.