Атеросклерозата е често срещано заболяване, при което се натрупва холестерол в стената на артериите. Това води до повишен риск от образуване на атеросклеротични плаки, които впоследствие могат да руптурират и да доведат до обструкция на кръвоносните съдове.

 

Храненето е важна част от грижата за артериите. Някои храни притежават способността да ускоряват елиминирането на холестерола от кръвоносните съдове и да ги поддържат в добро здраве. По този начин не само се избягва образуването на холестеролови плаки, но и се осигурява повишена еластичност на съдовата стена. Хранителният режим, който осигурява добро съдово здраве, съдържа високи количества плодове и зеленчуци, които имат мощно антиоксидантно действие. По този начин се предотвратява стареенето на артериите. Освен това е важно да съдържа и полезни мазнини, каквито са Омега-3, както и фибри, и други антиоксиданти.  Ето защо е препоръчително да включваме следните храни в диетата си:


 • Авокадо - освен, че е ценен източник на витамини и минерали, то е богато на ненаситени мастни киселини. Авокадото допринася за подобряване на процесите на съкращение и релаксация на артериите - осигурява им добра еластичност и предпазва от настъпване на ригидност. Освен това, то бързо засища и е отлична съставка в диетата за контрол на телесното тегло.
   
 • Варива - препоръчително е да се консумират 3-4 пъти в седмицата, за да се намали количеството на мазнините в кръвта. Също така те съдържат фибри, които благоприятстват елиминирането на холестерола и предотвратяват неговото прекомерно натрупване.
   
 • Мазна риба - отдавна е известно, че Омега-3 мастните киселини имат ключово значение за съдовото здраве, тъй като понижават нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.
   
 • Домати - те са отличен източник на антиоксиданта ликопен, който подобрява съдовата функция и намалява сърдечносъдовия риск. Тъй като ликопенът е мастноразтворим, препоръчително е доматите да се консумират със зехтин, за да се усвоява по-добре.
   
 • Чесън - установено е, че той има защитно действие за съдовото здраве, не позволява натрупването на мазнини в кръвта и предотвратява образуването на атеросклеротични плаки в коронарните артерии.
   
 • Зеленолистни зеленчуци - те са ценен източник на множество важни хранителни вещества: витамини, минерали и фибри. Освен това, те осигуряват високи количества лутеин, който има важно значение за поддържане на съдовото здраве и превенция на атеросклерозата.
   
 • Лук - това е една от храните с най-изявени ползи за здравето на съдовете, тъй като съдържа множество антиоксиданти и серни съединения. Скорошно проучване е показало, че консумацията на половин глава лук на ден намалява с 15% сърдечносъдовия риск и нивата на холестерола.
   
 • Зелен чай - високото съдържание на мощните антиоксиданти катехини и епикатехини осигурява ценни ползи за здравето на съдовете при редовен прием.
   
 • Орехи - въпреки че са висококалорични, консумацията на 3-4 ореха на ден доставя необходимите ценни хранителни вещества за сърцето. Богатото им съдържание на моно- и полиненаситени мастни киселини поддържа оптимално здраве на ендотела - вътрешния слой на съдовата стена.
   
 • Куркума - тя съдържа полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства, осигуряващи ключови ползи за здравето на съдовете и сърцето.
   
 • Семена от чиа - те са ценни източници на антиоксиданти, които поддържат артериите в добро здраве. Освен това, осигуряват високи нива на Омега-3, които понижават нивото на възпалението в организма.
   
 • Ябълки - установено е, че редовната консумация на ябълки намалява нивата на “лошия” LDL холестерол и понижава процесите на неговото окисление.
   
 • Боровинки - редовната консумация осигурява потенциална възможност за намаляване на кръвното налягане и ригидността на артериите.

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/arterosclerosis-alimentos-cuidan-arterias_1998