Всяка храна, която съдържа захар, предизвиква повишаване на нивото на глюкозата в кръвта при консумация. Способността за промяна на серумната концентрация на глюкозата се означава като гликемичен индекс. При диабет или инсулинова резистентност е важно да следим този индекс, с цел осигуряване на оптимален контрол на кръвната захар. Ето защо е полезно да включваме следните храни в менюто си:

  • Авокадо - ценен източник на мононенаситени мазнини, то има полезно действие за съдечносъдовото здраве Освен това е богато на витамин В9 - фолиева киселина, фибри и антиоксиданти.
     
  • Ядки - бадеми, кашу, бразилски орехи, макадамия, шамфъстъци - всички те предоставят множество ползи за организма, защото са ценни източници на ненаситени мазнини, които понижават “лошия” LDL холестерол, но освен това доставят магнезий, желязо, калций и витамини А и Е.
     
  • Патладжан - богат източник на антиоксиданти, витаимин Е и С, както и селен. Освен това, той доставя високи количества фибри, които облекчават храносмилането и чревния пасаж.
     
  • Черен шоколад - богат източник на магнезий, фосфор и фибри. Също така, това е една от храните с най-високо съдържание на флавоноиди - мощни аткиосданти.
     
  • Боб - съдържа високи нива желязо, които допринасят за справяне с анемията. Освен това осигурява високи нива на фибри, магнезий, фосфор и фолиева киселина, които са важни по време на бременност.
     
  • Червено цвекло - ценен източник на фибри, които значително понижават гликемичния му индекс. Освен това, то съдържа витамин А и С, както и минерали - фосфор, магнезий и желязо.
     
  • Леща - отличен източник на протеини от растителен произход, фибри, антиоксиданти и желязо. Това е подходящ избор при диета, изключваща консумацията на месо.
     
  • Моркови - те съдържат каротеноиди - бета-каротен, лутеин и зеаксантин, които имат ценни антиоксидантни свойства за превенция на ракови заболяваия.
     
  • Домати - те също са богати на каротеноиди, но също така доставят високи количества от ценния антиоксидант ликопен. Освен това, те осигуряват витамин С, калий и фолиева киселина.
     
  • Ябълки - те имат високо съдържание на вода, но съдържат и множество минерали - мед, манган и цинк.
     
  • Червен боб - отличен избор в хранителния режим за подобряване на чревния пасаж, намаляване на нивата на холестерола и осигуряване на бързо засищане. Той съдържа фибри и високи количества желязо и силиций, който осигурява поддържане на добро здраве на костите.
     
  • Грах - един от зеленчуците с най-богато съдържание на протеини, фибри и въглехидрати. Той осигурява високи количества витамин А, Е, В и С, както и минерали, сред които мед, селен и флуор.

Референции:

https://www.doctissimo.fr/nutrition/diaporamas/aliments-index-glycemique-bas#p7