Относно начините как да контролираме успешно нивото на кръвната захар, съветите в повечето случаи, сякаш се изчепват с това какво трябва да ограничим, което понякога ни поставя в положение на отчаяние. Всъщност, контролът на кръвната захар - защото са настъпили патологични отклонения или прогнозите са такива - както и въобще здравословното хранене или отслабването, могат да се постигнат само с някои леки корекции в навиците и замяна на вредните храни с полезни. А реално продуктите, които трябва да се избягват с цел предотратяване на метаболитните проблеми са захарта, бялото брашно и наситените мазнини.

Проблемът идва оттам, че масовата култура на хранене включва най-вече тях, което изключва продуктите, с които сме свикнали да зареждаме хладилника. Хубавото е, че разполагаме с изобилие на продукти, които могат да заменят тези вредни наши храни, които сме забравили и природата ни предоставя директно в готова най-здравословна за консумация форма.

Предлагаме ви списък от няколко продукта, част от които, макар и неочаквани като избор, са подбрани от вещи западни експерти. Продуктите са подбрани: първо, заради богатото съдържание на полезни хранителни вещества, като фибри, омега-3, калций, витамин D, които задължително трябва да присъстват във всеки един хранителен режим за предпазване от и при диабет и, второ, могат да се използват не само като отделни храни, но и като съставки за приготвянето на други, ястия и десерти.

1. Заради богатото съдържание на фибри всички варива са изключително полезни срещу и при диабет. Те зареждат с енергия задълго, въглехидратите им се усвояват бавно, което и поддържа кръвната захар в норма, без резки скокове и спадове дълго време след хранене. Друг ефект на богатите на хранителни влакнини продукти е, че помагат за понижаване и на холестерола. Съдържанието на калций в тях също не е малко – 10% от дневните нужди на организма, тоест 100 мг от минерала, се набавят само с половин купичка стар боб. Калцият, освен полезен за костите ефект, има и друг, както доказва медицинско изследване – подпомага процесите на изгаряне на мазнините.
Бобовите култури са и чудесен източник на растителни протеини, които имат точно противоположната роля на тези в червеното месо, укрепват сърдечносъдовото здраве.
Българската национална кухня е богата с рецепти за приготвяне на чорби, супи и ястия от тях. Друг вариант е да ги добавяме във всякакви импровизирани салати.

2. При проучване се установява, че жени, които приемат 1,2 г калций и 800 IU витамин D чрез храненето си, намаляват риска от диабет с една трета, в сравнение с останалите. И двата елемента са ключови в храненето при заболяването, а най-добър източник едновременно и на двата остават нискомаслените млечни произведения – кисело мляко, бяло сирене, извара. Млякото по принцип е една от основните съставки в редица рецепти, от предястия до десерти, освен това дава една от най-полезните разхлаждащи напитки, която може да замени вредните безалкохолни – айрянът.

3. Често пишем колко полезно е да се консумира сьомга. Уви, за нас тази риба е доста скъпа, но можем да я заменим с всяка друга мазна и осигуряваме на трапезата си такава поне два пъти седмично. Мазната риба е полезна заради омега-3 мастните киселини, които допринасят за редуциране на лошия холестерол в организма и съответно имат сърдечносъдов протективен ефект. Рибата е богата и на витамин D. При избора обаче трябва да се внимава и не се прекалява с дълбоководната морска риба, заради вероятността да съдържа живак, каквато има например при риба тон, което е още по-неблагоприятно за хора с диабет.

4. От храненето ни отдавна са отпаднали храни като ечемикът и овесът, а това са едни от най-здравословните житни култури. Ечемикът е богат на бетаглюкани, които доказано имат ефекта да понижават общия и лошия холестерол, като предотвратяват усвояването им от организма. Достатъчни са 3 грама от тези фибри, които се съдържат в количество равно на топка за тенис, за да се наблюдава спад на холестерола с 8%. Подпомагат поддържането в норма на кръвната захар и като бонус допринасят значително за освобождаването от излишните килограми.

За да се разчита на ечемика за тези ефекти, обаче трябва да се закупува такъв, при който е запазена целостта на зърното, какъвто се предлага в магазините за био продукти. Преди да се пристъпи към готвенето му, трябва да кисне една нощ във вода. Може да се прибавя в супи и ястия, които типично приготвяме с ориз, вместо него.

NEWS_MORE_BOX5. Колкото до по-познатите ни овесени ядки – те също са полезни заради фибрите си. При проучвания многократо се заключава, че при консумиращите ги се наблюдава понижаване на кръвната захар,  подобрява се чувствителността на клетките към инсулина и се забавя усвояването на въглехидратите, което и стабилизира нивото на глюкоза в кръвта.
Освен овесената каша от тях могат да се приготвят различни сладкиши, бисквити, закуски.