Цитонамазка (PAP тест)

Цитонамазка (PAP тест)

Какво представлява изследването?

Това е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране при съмнение рак на шийката на матката при жените. Посредством тази методика могат да се диагностицират 95% от преканцерозните (предракови) и ракови изменения.

Кога се провежда?

Препоръчва се жени и момичета, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест.

Как се провежда?

Процедурата е сравнително проста и безболезнена. Извършва се с памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години), с които се вземат проби от лигавицата на маточната шийка. Пробата се оцветява и изследвани под микроскоп.

Резултатите от така направеното цитологично изследване се класифицират в пет групи по Папаниколау:

ПАП I - нормална находка
ПАП II - налице е цервицит (възпаление на шийката на матката) и/или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки).
ПАП III (често се означава като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпаление или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и/или биопсия.
ПАП III D (често се означава като III Б) - лека до среднотежка дисплазия. Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес. Препоръчва се нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.
ПАП IV А - почти сигурно предраково изменение, тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръчва се краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.
ПАП V - съмнения за инвазивен карцином. Необходима е биопсия за хистологично изследване.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Най-честия страничен ефект е незначителното кървене.

Специална подготовка?

Два дни преди изследването е препоръчително да се избягват всякакви вагинални душове, спермицидни кремове, гелове и др. интравагинални медикаменти.
Статии, свързани

Още от Взаимоотношения
Пандемия COVID-19: Мисия деца вкъщи

Какво да правим с децата у дома

Честото преяждане при изолация вкъщи

Емоционалният глад и съвети как да го преодолеем

Ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19 остава само хипотеза

На този етап вяма достатъчно медицински доказателства