Капсулна ендоскопия

Капсулна ендоскопия

Какво представлява изследването?

Метод, при който погълната капсула снабдена с камера, позволява визуализирането на храноровода, стомаха и тънките черва.

Кога се провежда?

Прилага се при възпалителни заболявания на тънкото черво, като болест на Корн, тумори, ангиодисплазия и др.

Как се провежда?

След почистване на чревния тракт с лаксативи се поглъща капсулата, снабдена с два микрочипа, батерия, светлинен източник и радиочестотен предавател. Последният предва информация на детектор, фиксиран в областта на корема на пациента. След 24 часа тя се прехвърля на компютър, снимките се обработват и се анализират. Капсулата следва чревния пасаж и се изхвърля.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Недостатъци - някои патологични изменения не се онагледяват поради бързия пасаж на капсулата. Понякога пасажът е твърде бавен и батерията се изразходва преди да е обхванато цялото тънко черво. Дори и да се установят аномалии, може да възникне затруднение за локализирането им. При подлежаща патология, стесняваща лумена на червото, има опасност капсулата да предизвика чревна непроходимост. Анализът на множеството снимки е трудоемък процес, а цялата процедура значително скъпа.

Специална подготовка?

Предварително се прави прочистване на чревния тракт.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Взаимоотношения
Преждевременна недостатъчност на яйчниците или ранна менопауза - кои жени са засегнати?
Самотата влияе върху здравето на човека

Самотата може да влоши здравословното ни състояние

Вроден стридор - причини за появата му

Вроден стридор - какво представлява, причини за появата му.