Стомашен байпас

Стомашен байпас

Какво представлява изследването?

Група операции, при които се заобикаля част от тънкото черво с оглед намаляване усвояването на хранителните вещества. Използва се като терапевтична мярка при затлъстяване.

Кога се провежда?

Прилага се при затлъстяване с BMI>40. Използва се и при BMI между 35 и 39.9 за пациенти, които имат сериозни здравословни проблеми във връзка с наднорменото тегло.

Как се провежда?

Най-често прилаганият байпас е Roux-en-Y. При него чрез скоби, поставени в горния отдел на стомаха се оформя малка кухина, изолирана от останалата част от органа. Тази кухина се изпразва директно в дистален участък на тънкото черво, свързан с нея. Проксималният, който следва естествения ход на гастроинтестиналния тракт след изолирания дял на стомаха се свързва с долен участък от червото. Така то наподобява буквата Y, от където идва и името му. Днес операцията се прави и лапароскопски. Съществуват и други по-рядко прилагани оперативни намеси.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Освен рисоковете, свъразни с всяка оперативна намеса в коремната кухина, като кървене, инфекция, хернииране, сраствания с опасност от чревна непроходимост, реакция към използвани медикаменти или залежаването като венозен тромбемболизъм, тази оперативна интервенция е свързана и с някои специфини усложнения - изпускане на анастомозата или стеснение и разязвяване в тази част, дъмпинг синдром, синдорм на хронична малабсорбция и др.

Специална подготовка?

Тютюнопушенето се прекратява две седмици преди операцията. Една седмица предварително се спира приема на антиагреганти и нестероидни противозъзпалителни препарати. Прави се оценка на алергичния статус. 8 часа преди операцията се прекратява прием на храна и течности.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Детско здраве
Увеличени сливици при децата - кога да се тревожим?

Каква е разликата между тонзиларна хипертрофия и остър тонзилит?

Хранителен режим след отстраняване на апендикс

С какво да се храним и какво да отбягваме?

Енцефалоцеле се характеризира с херния на част от мозъка
Токсоплазмоза, бременност и фалшиво положителни резултати

При кои заболявания се позитивират антителата също?