Бронхоскопия

Бронхоскопия

Какво представлява изследването?

Метод за визуализиране на дихателните пътища с оптичен инструмент с диагностична или терапевтична цел

Кога се провежда?

Прави се оглед на дихателните пътища при неясна кашлица, кръвохрачене, рентгенови промени в белите дорбове, парализа на диафрагмата, плеврални изливи и др.

Показания за бронхоскопия са:

- биопсия, лаваж
- спиране на кървене
- изваждане на чужди тела
- бронхоскопска интубация на трахеята
- посатвяне на стентове
- лазерна обработка и др.

Как се провежда?

Бива два вида – ригидна и флексибилна. Ригидната бронхоскопия е много по-травмираща, дискомфорът е по-сериозен, затова се извършва и под обща анестезия. Оптичният инструмент се въвежда през устата – през ларинкса и към тахеята. Това е метод на избор при изваждане на чужди тела и обилно кървене.

При флексибилната бронхоскопия се изпозлва седация и локална анестезия. Фиброскопът се поставя през носа или през устата. Кислород се подава през носа или през устата, понякога се налага интубация за щадене на гласните връзки. След преминаване през ларинкса, се попада в трахеята и в нейните разклонения - бронхите. Достъпът при този метод е по-голям. Кашличните рефлекси се потискат чрез седация и местен анестетик.

Уредите разполагат с ‘канали’ за въвеждане на различни инструменти. Материал за морфологично изследване може да бъде взет чрез бронхиален лавраж, чрез иглена аспирация или чрез четкова, катетърна, щипкова биопсия.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Съществува опасност от епистаксис, увреждане на гласните връзки, ларингоспазъм, увреждане на зъбите, кървене от бронх, перфорация, пневмоторакс, пневмомедиастинум, подкожен емфизем, аритмия, въздушна емболия, понижено оксигениране на кръвта, усложнения от анестетика.

Специална подготовка?

Преди процедурата се спира приема на храна. Лекарствата се поемат само с малко вода с изключение на тези, които увеличават риска от кървене – антиагреганти, антикоагуланти и нестероидни противовъзпалителни средства. Тези медиакменти се спират съгласно лекарските препоръки няколко дни по-рано. Задължително се прави консултация при алерголог.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Актуално