Бивентрикуларен пейсмейкър

Бивентрикуларен пейсмейкър

Какво представлява изследването?

Вид пейсмейкър, който води ритъма на двете сърдечни камери. Това осигурява синхронизирането на съкращението при аритмия. Подобрява се прогнозата при сърдечна недостатъчност.

Кога се провежда?

Показания за поставянето му са:

- умерена и тежка сърдечна недостатъчност, неуспешно контролирана с медикаментозна терапия
- проводни нарушения на сърдечната дейност
- анамнеза или риск от сърдечен арест

Как се провежда?

Пацинетът се седира, включва се към апарат, контролиращ основните жизнени показатели, прави се местна анестезия и се дезинфекцира. В областта на гръдния кош, под ключицата се прави малък разрез, през който проводниците се въвеждат във венозен съд. Обикновено се използва рентгенов контрол.

Два от проводниците се поставят съответно в дясното предсърдие и дясната камера, а третият се въвежда във коронарния синус, от където той води ритъма на лявата камера. Така единият край на проводниците е в миокардния мускул, а другият е свързан с пулсов генератор. Батерията се разполага в подкожието в областта на гръдния кош. Проводниците се свързат с генератора след проба. При нея се индуцира сърдечна контракция докато пациентът е в анестезия.

След уверяване в изправнстта на системата, проводниците се свързат с генератора. Ритъмът се определя индивидуално за всеки болен. Възможно е поставянето на такъв пейсмейкър и при отворена операция, например когато е проведена такава по друг повод или при деца. Тогава генераторът се поставя в коремната област.

Специална подготовка?

Контрол над хемостаза и кръвна захар. Консултация относно приема на антиагреганти и антикоагуланти, определяне анестезиологичен риск. Не трябва да се консумира храна и течности 12 часа преди манипулацията.

Други

На пациентите с пейсмейкър се дава идентификационна карта, която съдържа информация относно самия апарат, дата и мястото на поставяне.
Статии, свързани

Още от Новини и събития
От БЛС призовават за спазване на противоепидемичните мерки

Продължава ръстът на новодиагностицирани с COVID-19

Рискове и ползи от използването на вътрематочните спирали

вътрематочните спирали не предпазват от полово преносими болести

Защо децата лъжат?

Важен показател е възрастта на детето за преценката ни