Конизациия

Конизациия

Какво представлява изследването?

Конизациията е диагностична и терапевтична процедура. Налага се в случаите, при които границата на диспластичната зона навлиза в канала на шийката и не е достъпна за оглед при колпоскопия.

Кога се провежда?

Прилага се при средна и тежка дисплазия, патологична находка при колпоскопия и ПАП тест. По-рядко се използва при рецидивиращи ерозии на вагиналната част на маточната шийка, хронично възпаление, полипи.

Как се провежда?

Изследването се провежда под венозна или спинална анестезия. С луголов разтвор се определят границите на патологичния участък, извършва за хистрометрия (измерване дълбочината на маточната кухина), дилатация – последователно разширение на канала на маточната шийка с дилататори, като последният остава в него. Около него следва конусовидно отстраняване на фрагмент от шийката на матката с основа вагиналната част в здрави граници, а върха лежи в цервикалния канал. Кръвотечението се овладява с кръвоспиращи разтвори, шевове, електрокоагулация.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Непосредствено след операцията е възможно кървене и развитие на инфекция. Няколко седмици след конизацията може да има белезникаво-жълтеникаво течение. В дългосрочен план цикатризацията може да наруши проходимостта на маточната шийка и да затрудни опитите за забременяване. Увеличен е рискът от преждевременно раждане поради недостатъчност на шийката.

Специална подготовка?

Въздържане от полов контакт 24-48 часа преди изследването. Консултация относно медикаменти, използвани за контрол над хемостазата, консултация с анестезиолог относно алергии към анестетици. Контрол над придружаващи гинекологични и други инфекции. Спиране приема на храна и течност 6-8 часа преди операцията.
Статии, свързани

Още от Взаимоотношения
Пандемия COVID-19: Мисия деца вкъщи

Какво да правим с децата у дома

Честото преяждане при изолация вкъщи

Емоционалният глад и съвети как да го преодолеем

Ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19 остава само хипотеза

На този етап вяма достатъчно медицински доказателства