Вагинална хистеректомия

Вагинална хистеректомия

Какво представлява изследването?

Отстраняване на матката през влагалището

Кога се провежда?

Най-честите показания са:
- цервикална дисплазия
- ендометриална хиперплазия
- пролапс на гениталните органи

Подходяща е в случаите когато матката не е с много големи размери, удачно е жената да е раждала поради по-голямата разтегливост на влагалището. Методът се избира, когато не се налага и оглед на коремната кухина.

Как се провежда?

През разрез в горната част на влагалището се лигират съдове, отпрепарира се свързочния апарат на матката и тя самата се изважда през направения разрез.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Рисковете са от инфекция, кръвотечение, дълбока венозна тромбоза в тазовите сплетения или долни крайници. При абдоминален достъп болката е по-силна, възстановяването е по-бавно. Могат да бъдат засегнати околни органи – пикочен мехур, пикочопроводи. При отстраняване на яйчниците настъпва преждевременна менопауза и свързаните нея рискове при жени, при които не е имало такава. Не са изключени смущения в половия живот.

Специална подготовка?

Изследвания преди оперативната намеса - гинекологичен преглед, цитонамазка, колпоскопия, преглед с ехограф, при нужда и други образни средства. Задължителен е лабораторен минимум. Преустановява се приема на някои медикаменти.
Статии, свързани

Още от Новини и събития
Честит празник, медици!

Отбелязваме Световния ден на здравето

Расте заболеваемостта от COVID-19 у нас

Общо 565 души са заразените с коронавирус

Лечение на кожни инфекции

Подходящи антибиотични кремове