Тотално колянно ендопротезиране

Тотално колянно ендопротезиране

Какво представлява изследването?

Това е сложна хирургична операция, при която износената колянна става се отстранява на нейното място се имплантира изкуствената става.

Кога се провежда?

Най-честите причини за протезирането са гонартроза и ревматоиден артрит на коляното. Други заболявания, при които се налага такава интервенция са костни и други тумори около коляното, инфекциозни артрити, костно-ставната туберкулоза, някои вътреставни счупвания на коляното и др.

Как се провежда?

Операцията се извършва под обща или регионална анестезия (спинална,епидурална или комбинирана). Колянната става се отваря, костите се прерязват така, че да се отстранят увредените участъци и се имплантира изкуствена става. Тъканите се възстановяват послойно върху имплантираната колянна става.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Рисковете, свързани с всяка една хирургична интервенция са алергична реакция към медикаментите, инфекция, кървене, както и усложнения от страна на придружаващи заболявания.

Специална подготовка?

Предоперативна подготовка в зависимост от състоянието на пациента, обема на интервенцията и придружаващите заболявания. При очаквана кръвозагуба трябва да има осигурена кръв за хемотрансфузия.
Статии, свързани

Още от Новини и събития
188 нови случая на COVID-19

Потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Спешно поведение при адренална криза

При остра недостатъчност на надбъбречната жлеза

Цервикален тератом - рядък тумор, който засяга шията

Какви са симптомите на цервикалния тератом?

Безплатни телемедицински консултации за алергии