Ангиопластика

Ангиопластика

Какво представлява изследването?

Процедура, включваща механично разширяване на стеснен или запушен кръвоносен съд с помощта на балонен катетър.

Кога се провежда?

Процедурата намира приложение при:

Стеснения на големите артерии на човешкото тяло /аорта и нейните клонове/ обхванати от атеросклероза или вкацяване. Toва са процеси зависещи от холестерола и другите мастни киселини, представляват плаки и обхващаща стените на съда.

Периферни съдови заболявания и периферни артериални заболявания, представляващи стеснения на артерията на краката или ръцете. При пациентите с такива заболявания, ангиопластиката самостоятелно или съпроводена със стентиране може да бъде използвана за възстановяване проходимостта на артериите на краката, ръцете и таза.

Бъбречната хипертония е заболяване, протичащо със високи стойности на артериалното налягане в следствие на стеснение или запушване на бъбречните артерии. Ангиопластиката и ангиопластика последвана от стентиране на бъбречните артерии е най често използваният метод за възстановяване на кръвотока в бъбречните артерии.

Заболяване на каротидните артерии, стесняване на артериите на врата, кръвоснабдяващи мозъка.

Коронарна болест, засягаща артериите а сърцето доставящи кислород до сърдечният мускул.

Стеснения на централните венозни съдове, при някои ситуации налагат тяхното стентиране.

Стеснението на диализните фистули или графтове. Много често се случва при болни на хемодиализа.

Как се провежда?

Прави се с локална или краткотрайна венозна анестезия. Малък катетър се въвежда в артериален съд или в областта на лакътната ямка, или в слабинната област. Катетърът се вкарва през малък разрез или широка игла, подобно на ангиографско изследване. През артерията катетърът се насочва към прицелния съд под рентгенов контрол. При достигане на лезията се раздува балона на катетъра, при което въпросната плака се смачква и проходимостта на артерията се възстановява. Възможно е едновременното поставяне и на стент – мрежоподобен материал, който приляга към стената на съда и поддържа проходимостта му.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Съществува опасност от кръвоизлив в областта на въвеждането на катетъра, инфектиране, алергична реакция към контрастната материя, разкъсване на кръвоносен съд с катетъра, тромбообразуване. При неуспешно възстановяване лумена на съда се преминава към друг вид реваскуларизация, by-pass. Макар и рядко, възможно е разкъсване на съда при раздуване на балона. По време на манипулацията усложнения в плаката могат да предизвикат емболия. Усложнение в дългосрочен план е повторно стеснение на съда. Едни от редките усложения при ангиполатсиката и съдовото стентиране е внезапната сърдечна смърт.

Специална подготовка?

Изследването изисква предходна оценка на общото състояние. Спират се някои медикаменти, контролиращи кръвосъсирването, изисвка се добър контрол на хемостазата контрол на придружаващи заболявания, включително диабет, бъбречни заболявания, оценка на алергично състояние. Няколко часа преди изследването се прекратява храненето и приема на течности.

При поставяне на стент възниква необходимостта от дълготраен прием на антиагреганти.
Статии, свързани

Още от Новини и събития
Медицинският експертен съвет представи първия си доклад

Той съдържа около 400 страници, заяви проф. Костов

477 са заразените с COVID-19

Смъртните случаи досега са 12

Топ 10 съвети за здрава отделителна система

Съвети за здрави бъбреци и отделителна система

Различните видове маски и респиратори - какви и кога има смисъл да ги ползваме?