Ангиопластика

Ангиопластика

Какво представлява изследването?

Процедура, включваща механично разширяване на стеснен или запушен кръвоносен съд с помощта на балонен катетър.

Кога се провежда?

Процедурата намира приложение при:

Стеснения на големите артерии на човешкото тяло /аорта и нейните клонове/ обхванати от атеросклероза или вкацяване. Toва са процеси зависещи от холестерола и другите мастни киселини, представляват плаки и обхващаща стените на съда.

Периферни съдови заболявания и периферни артериални заболявания, представляващи стеснения на артерията на краката или ръцете. При пациентите с такива заболявания, ангиопластиката самостоятелно или съпроводена със стентиране може да бъде използвана за възстановяване проходимостта на артериите на краката, ръцете и таза.

Бъбречната хипертония е заболяване, протичащо със високи стойности на артериалното налягане в следствие на стеснение или запушване на бъбречните артерии. Ангиопластиката и ангиопластика последвана от стентиране на бъбречните артерии е най често използваният метод за възстановяване на кръвотока в бъбречните артерии.

Заболяване на каротидните артерии, стесняване на артериите на врата, кръвоснабдяващи мозъка.

Коронарна болест, засягаща артериите а сърцето доставящи кислород до сърдечният мускул.

Стеснения на централните венозни съдове, при някои ситуации налагат тяхното стентиране.

Стеснението на диализните фистули или графтове. Много често се случва при болни на хемодиализа.

Как се провежда?

Прави се с локална или краткотрайна венозна анестезия. Малък катетър се въвежда в артериален съд или в областта на лакътната ямка, или в слабинната област. Катетърът се вкарва през малък разрез или широка игла, подобно на ангиографско изследване. През артерията катетърът се насочва към прицелния съд под рентгенов контрол. При достигане на лезията се раздува балона на катетъра, при което въпросната плака се смачква и проходимостта на артерията се възстановява. Възможно е едновременното поставяне и на стент – мрежоподобен материал, който приляга към стената на съда и поддържа проходимостта му.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Съществува опасност от кръвоизлив в областта на въвеждането на катетъра, инфектиране, алергична реакция към контрастната материя, разкъсване на кръвоносен съд с катетъра, тромбообразуване. При неуспешно възстановяване лумена на съда се преминава към друг вид реваскуларизация, by-pass. Макар и рядко, възможно е разкъсване на съда при раздуване на балона. По време на манипулацията усложнения в плаката могат да предизвикат емболия. Усложнение в дългосрочен план е повторно стеснение на съда. Едни от редките усложения при ангиполатсиката и съдовото стентиране е внезапната сърдечна смърт.

Специална подготовка?

Изследването изисква предходна оценка на общото състояние. Спират се някои медикаменти, контролиращи кръвосъсирването, изисвка се добър контрол на хемостазата контрол на придружаващи заболявания, включително диабет, бъбречни заболявания, оценка на алергично състояние. Няколко часа преди изследването се прекратява храненето и приема на течности.

При поставяне на стент възниква необходимостта от дълготраен прием на антиагреганти.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Д-р Кацаров: Правилният подход е да се отнасяме с Ковид-19 като с грипа

Няма законово основание да бъде обявена епидемия според...

Столични анестезиолози спасяват болницата в Гоце Делчев

Лечебното заведение с най-голям брой пациенти с Ковид-19 се

Биопсия на пикочния мехур - кога се налага?

Как се извършва биопсията на пикочния мехур?