ТЕНС

ТЕНС

Какво представлява изследването?

Електростимулация на нервни окончания през кожата. Ефективно средство за облекчаване на болка. Това е неинвазивен и нискорисков метод за въздействие върху острата и хронична болка - постоперативна, мускулоскелетна, в резултат на остеоартрит, посттравматична, невропатична болка и др. Ефектът на нискочестотния или високочестотен ток се опосредства чрез активирането на опиоидните рецептори в централната нервна система, намаляване продукцията на медиаторите на болката и повишаване на инхибиторните невротрансмитери (ГАБА). Нискочестотната ТЕНС води до освобождаване на серотонин и активира серотониновите рецептори, намалява възбудимостта на ноцицептивните неврони.

Кога се провежда?

Използва се за облекчаване на хроничната и остра болка. Най-често се прилага при ревматична болка и болка в поясния отдел на гръбначния стълб, постоперативна, мускулоскелетна, в резултат на остеоартрит, посттравматична, невропатична болка, главоболие, мигрена, ставни заболявания и др.

Как се провежда?

Тази процедура се осъществява чрез действието на портативен апарат,чийто електроди се поставят върху болезнените участъци. Интензитет и честотата на импулсите, предизвикващи обезболяване, се регулира от самия пациент.Електрически ток стимулира нервни окончания в зоната на поражението.Това е безболезнена и ефективна процедура.
Продължителността на процедурите е между 5 и 15 минути. Не бива да се прилага при пациенти с пейсмейкър, противопоказано е при бременност, епилепсия, не се прилага върху нарушени (наранени) или възпалени кожни участъци, не се прилага директно върху гръбначния стълб.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Възможно усложнение е кожно възпаление или изгаряне (локална кожна реакция), поради недобра техника или продължителност на процедурата.

Специална подготовка?

Не е необходима някаква специална подготовка за провеждане на изследването.

Други

Желателно е процедурата да бъде преценена и назначена от лекар със съответните параметри и продължителност на експозицията, както и препоръки за приложението и.
Статии, свързани

Още от Новини и събития