Коронарна ангиограма

Коронарна ангиограма

Какво представлява изследването?

Рентгенографско образно изследване. Позволява визуализацията на изпълнените с контрастно вещество коронарни съдове на сърцето.

Кога се провежда?

При исхемична болест на сърцето – показва точното място и степента на стесняване на съдовете на сърцето. Използва се за да се определи необходимостта и обема на евентуална оперативна намеса.

Как се провежда?

След локална анестезия или краткотрайна венозна анестезия, тънък катетър се въвежда в артериален съд в областта на лакътната ямка, китката или в слабинната област през малък разрез или широка игла. През артерията, рентген-позитивният катетър се насочва към аортата и изхождащите от нея коронарни съдове. Върхът на катетъра се въвежда в главна артерия на сърцето и се впръсква известно количество рентгено-контрастна материя. Пациентът не чувства нищо, възможни са епизоди на сърцебиене. Сърдечната дейност се наблюдава на монитор. След завършване на изследването, катетърът се изважда внимателно, ако е направен разрез той се зашива, ако е използвана широка игла се прилага компресия за спиране на кръвотечението.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Кръвонасядане в областта на въвеждането на катетъра, внасяне на инфекция. Краткотрайна ангиноподобна болка в гърдите, сърцебиене, алергична реакция към контрастното вещество, разкъсване на кръвоносен съд. При пациенти с тежко сърдечно заболяване се изисква внимателна преценка на ползата от ангиограмата и риска от инфаркт на миокарда, инсулт, настъпили по време на процедурата. Изследването може да навреди на плода при евентуална бременност.

Специална подготовка?

Изследването изисква предходна оценка на общото състояние. Спират се някои медикаменти, контролиращи кръвосъсирването, изисква се добър контрол на придружаващи заболявания, включително диабет, бъбречни заболявания, оценка на алергично състояние. Няколко часа преди изследването се прекратява храненето и приема на течности.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Бременност и раждане
Има ли риск от прием на парацетамол при бременност?

Парацетамолът влияе на половото и неврологичното развитие

Позицията на Александровска за починалия 62-годишен мъж

“Александровска” болница не е отказвала прием на пациента

98% от пациентите в България приемат безплатна антиретровирусна терапия

България постига една от основните цели на инициативата UNAIDS

Инфекция с респираторен синцитиален вирус и повишен риск за усложения при децата

Бронхиолит, пневмония и отит сред най - честите усложнения.