Холецистектомия

Холецистектомия

Какво представлява изследването?

Холецистектомията представлява оперативно отстраняване на жлъчния мехур.

Кога се провежда?

Манипулацията се извършва при симптоматична холелитиаза, рак на жлъчния мехур и др.

Как се провежда?

Операцията се извършва под обща анестезия, чрез отворена операция или чрез лапароскопска техника. Отворената операция започва с разрез под дясната ребрена дъга. Послойно се отваря коремната стена. След достигане до жлъчния мехур се лигират необходимите кръвоносни и жлъчни пътища, а мехура се отстранява. Поставят се дренажи и раната се зашива послойно. При лапароскопската намеса, след дискретен разрез около пъпа, в коремната кухина се въвежда СО2 под известно налягане, а през специални троакари се въвеждат инструментите необходими за осъществяването на операцията. След първоначален оглед на коремната кухина се отпрепарира жлъчния мехур, поставят се скоби на кръвоносни съдове и жлъчни пътища. Мехурът се изважда през разреза около пъпа. Поставят се дренажи и се затваря.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Рисковете, свързани с всяка една хирургична интервенция са алергична реакция към медикаментите, инфекция, кървене, както и усложнения от страна на придружаващи заболявания. Има риск от разкъсване на мехура в коремната кухина, засягане на околни органи.Възможна е постоперативна болка или дълъг възстановителен период, сраствания във връзка с намесите в кореманта кухина.

Лапароскопската намеса е много по-малко травматична за пациента, възстановяването е по-бързо, минимален е и престоят в болницата. Противопоказанията при нея са сведени до минимум. При неуспех да се извади жлъчния мехур при минимално-инвазивната намеса се преминава към отворена операция.

Специална подготовка?

Предоперативна подготовка в зависимост от състоянието на пациента, обема на интервенцията и придружаващите заболявания.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Зачатие
Вещество в изкуствен подсладител трайно уврежда гените

Сукралозата причинява и пропускливост при червата.

Диастаза на коремните мускули – упражнения и физиотерапия

Диастазата налага третиране не само на коремните мускули

Кои системи на тялото засяга хистоплазмозата?

Какво представлява инфекцията с хистоплазма?