Холецистектомия

Холецистектомия

Какво представлява изследването?

Холецистектомията представлява оперативно отстраняване на жлъчния мехур.

Кога се провежда?

Манипулацията се извършва при симптоматична холелитиаза, рак на жлъчния мехур и др.

Как се провежда?

Операцията се извършва под обща анестезия, чрез отворена операция или чрез лапароскопска техника. Отворената операция започва с разрез под дясната ребрена дъга. Послойно се отваря коремната стена. След достигане до жлъчния мехур се лигират необходимите кръвоносни и жлъчни пътища, а мехура се отстранява. Поставят се дренажи и раната се зашива послойно. При лапароскопската намеса, след дискретен разрез около пъпа, в коремната кухина се въвежда СО2 под известно налягане, а през специални троакари се въвеждат инструментите необходими за осъществяването на операцията. След първоначален оглед на коремната кухина се отпрепарира жлъчния мехур, поставят се скоби на кръвоносни съдове и жлъчни пътища. Мехурът се изважда през разреза около пъпа. Поставят се дренажи и се затваря.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Рисковете, свързани с всяка една хирургична интервенция са алергична реакция към медикаментите, инфекция, кървене, както и усложнения от страна на придружаващи заболявания. Има риск от разкъсване на мехура в коремната кухина, засягане на околни органи.Възможна е постоперативна болка или дълъг възстановителен период, сраствания във връзка с намесите в кореманта кухина.

Лапароскопската намеса е много по-малко травматична за пациента, възстановяването е по-бързо, минимален е и престоят в болницата. Противопоказанията при нея са сведени до минимум. При неуспех да се извади жлъчния мехур при минимално-инвазивната намеса се преминава към отворена операция.

Специална подготовка?

Предоперативна подготовка в зависимост от състоянието на пациента, обема на интервенцията и придружаващите заболявания.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Актуално
Остеолитични лезии, открити при образни изследвания

До какви усложнения могат да доведат?

Повишават ли алергиите риска от сърдечносъдови заболявания?

Алергиите повишават риска от сърдечносъдови заболявания

Физическа активност за лечение на затлъстяването

Колко движение е нужно за отслабване?

Изграден е нов минерален басейн в санаториума на ВМА в Банкя

Басейнът е единствено за нуждите на лекуващите се пациенти

Как да контролираме нивата на кръвна захар в ежедневието?

Контрол на кръвната захар в ежедневието