Лезионектомия

Лезионектомия

Какво представлява изследването?

Лезионектомията представлява хирургично отстраняване на увредена мозъчна тъкан (лезия) - тумори, абнормни кръвоносни съдове, кръвоизливи, последици от черепно-мозъчна травма или възпалителен процес на нервната система. В случаите, когато лезията причинява епилептични припадъци се означава като фокус.

Кога се провежда?

Смята се, че 20-30% от болните с епилепсия проявяват медикаментозна резистентност. Медикаментозното лечение не осъществява задоволителен контрол върху честотата и тежестта на пристъпите. Лезионектомия се предлага на болни с медикаментозно резистентна епилепсия и установен фокус.

Как се провежда?

Предоперативно е необходимо да се се установи локализацията на лезията и да се потвърди стойността и като фокус за епилептичните прояви. Провеждат се съответни образни изследвания и електроенцефалограма. Лезионектомията се осъществява под обща анестезия.

Започва с прерязване на меките тъкани на главата в съотвествие с местоположението на фокуса. Прави се краниотомия - процедура за отваряне на костите на черепа. След достигане на твърдата мозъчна обвивка (дура матер) тя се прерязва, локализира се фокуса в подлежащата мозъчна тъкан и се отстранява. Интервенцията се завършва с шев на дура матер, фиксиране на оформеното при краниотомията костно ламбо и шев на меките тъкани.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Възможните усложнения включват най-вече увреда на здрава мозъчна тъкан и общохирургичните рискове - инфекция, кървене, алергична реакция към медикаментите.

Специална подготовка?

Лезионектомията е вид оперативно лечение, което изисква провеждане в болнични условия от специалист неврохирург. Прилага се обща анестезия. От 6 до 8 часа преди операцията, пациентът не трябва да приема храна и течности. Пациентът трябва предварително да уведоми лекуващия лекар за всички лекарства, които приема, за наличие на алергия и други заболявания.

Други

Препоръчва се продължаване на антиконвулсивното медикаментозно лечение за известен период от време. Окончателното му редуциране и спиране трябва да стане едва след установяване на сигурен контрол върху пристъпите.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Бременност и раждане
Окситоцин и действието му по време на раждането

В хода на раждането се използват синтетични аналози на окситоцин.

Кои витамини са важни за кожата?

Витамини за здрава и красива кожа

Оплаквания при хроничен простатит

В какво се състои лечението на хроничен простатит?

Новородено беше спешно транспортирано до болница със самолет

На борда на самолета пътува и медицински екип