Гастректомия

Гастректомия

Какво представлява изследването?

Гастректомията е хирургично отстраняване на стомаха или част от него при различни заболявания. Стомахът се свързва с хранопровода, през който преминава храната приета през устата и тънките черва, където се усвоява голяма част от хранителните субстанции.

При отстраняване на участък от стомаха, смилането на храната се поема от останалата от него част. При отстраняване на целия стомах смилателната функция се поема от тънките черва.

Кога се провежда?

Показания за провеждане на такава операция са:

- рак на стомаха
- перфорация на стомашната стена

Как се провежда?

Гастректомията се провежда под обща анестезия с предварително поставяне на назогастрална сонда. След разрез по предната коремна стена се достига до стомаха, отстранява се част или целият орган в зависимост от показанията. Възстановява се проходимостта на храносмилателния тракт като се свързва хранопровода с останалата част от стомаха или началната част на тънките черва.

Възстановяването е постепенно. Назогастралната сонда остава за няколко дни. Целта и е да поддържа останалата част от стомаха празна (в случай че е отстранен целия стомах нейният край се разполага в тънките черва) до възобновяване на чревната функция. Препоръчва се първоначален прием на течности, при добра поносимост впоследствие и на кашави и накрая твърди храни. Спазването на диета е задължително, особено при цялостна гастректомия поради това, че приетите през устата храна и течности преминават бързо в тънките черва.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Възможните усложнения включват най-вече общохирургичните рискове- инфекция, кървене, алергична реакция към анестетиците.

След операцията е налице известен дискомфорт, който може да се избегне с малки порции и често хранене, продукти богати на белтъчини с ниско съдържание на въглехидрати.

Специфично усложнение е т.нар. дъмпинг синдром, резултат от бързото преминаване на храната към тънките черва, който се проявява с гадене и повръщане. Може да премине спонтанно, но обикновено налага строга диета.

Предвид на това, че витамин В12 се усвоява именно в стомаха, в дългосрочен план е възможно да настъпи дефицитно състояние, което налага заместително лечение с вит. В12.

Специална подготовка?

Гастректомията е вид оперативно лечение, което изисква провеждане в болнични условия от специалист коремен хирург. Прилага се пълна анестезия. От 6 до 8 часа преди операцията, пациентът не трябва да приема храна и течности.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Актуално
Доц. Сийка Новачкова: Понякога от ЕМГ изследването зависи накъде ще тръгне диагнозата

Електромиография се провежда при поражения на периферната нервна

Най-честите проблеми с ходилото при танцуващи

Диагнозата „пета на танцьора“

3D технология намалява риска от усложнения при сърдечни интервенции

3D принт на биещо сърце се персонализира за всеки пациент

ЕМА препоръчва разрешаването на нова френска Covid ваксина

Биотехнологичната компания-производител се казва Valneva