Чернодробна резекция

Чернодробна резекция

Какво представлява изследването?

Чернодробната резекция представлява хирургично отстраняване на част от черния дроб.

Кога се провежда?

Прилага се за лечение на чернодробни тумори и при травматични увреди на черния дроб. При тази операция освен туморната тъкан се отстранява и разположената в съседство чернодробна тъкан до здраво.

Как се провежда?

Чернодробната резекция се осъществява под обща анестезия с оперативно отваряне на коремната кухина.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Най-значимото усложнение след провеждане на резекция е развитието на чернодробна недостатъчност. Наблюдава се в случаите, когато останалата част от черния дроб не може да осигури адекватна функция, най-вече в случаите на съпътстваща цироза.Рисковете, свързани с всяка една хирургична интервенция са алергична реакция към медикаментите, инфекция, кървене, както и усложнения от страна на придружаващи заболявания. Пациентът трябва да уведоми лекаря за всички лекарства, които приема, наличието на алергии и други заболявания.

Специална подготовка?

Чернодробната резекция е оперативно лечение, което изисква провеждане в болнични условия от специалист хирург. Прилага се обща анестезия. От 6 до 8 часа преди операцията пациентът не трябва да приема храна и течности.

Други

Чернодробната тъкан има значителни регенераторни възможности. Смята се, че при отстраняването на част от черния дроб останалата има капацитета да компенсира функцията в срок от 1-2 седмици. Това обаче не се наблюдава в случай на нарушена функция и цироза.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Мъжко здраве
Болки в кръста и тестисите – какви са възможните причини?

Какво е лечението при болки в кръста и тестисите?

Затлъстяването изисква продължително лечение

Дневният калориен прием се изчислява по специална формула

Основни диагностични методи на стерилитет при жените

Комплексен подход, включващ различни методи

АПАЗ стартира социологическо проучване сред лекари и пациенти

Търсят се причините за затруднения достъп до лечение