Ендоскопска ехография

Ендоскопска ехография

Какво представлява изследването?

Диагностична процедура, която комбинира ендоскопското изследване (изследване чрез тънка тръба, на върха на която има камера) с ехография (ултразвук).

Кога се провежда?

Използва се за определяне на разпространеността на туморния процес в хранопровода, стомаха, задстомашната жлеза, правото черво. Дава ценна информация относно състоянието на жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Как се провежда?

Изследването се провежда без предварително обезболяване, но на пациента се дават успокоителни медикаменти. Преди изследване устната кухина се обработва с лекарство, което потиска рефлекса за повръщане. Ендоскопът се въвежда отначало в хранопровода, след това в стомаха и дванадесетопръстника. Лекарят проследява образа от изследването на 2 монитора. Процедурата продължава 30-90 минути.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Усложненията са крайно редки. Възможно е да се развие алергична реакция към прилаганите медикаменти. Ако изследването се съпровожда от биопсия може да се получи инфектиране или кървене. В редки случаи е възможно перфориране (пробиване) на чревната стена.

Специална подготовка?

Изследването се провежда на гладно. 9 - 10 часа преди извършване на изследването, не трябва да се приемат храна и течности.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Взаимоотношения
Игрите с малкото дете и ролята на забраните

Множеството забрани не водят до желания резултат

Нов рекорд на заразените - над 12 хиляди за денонощие

523-ма души са в интензивни отделения

Родители на деца под карантина имат право на болничен или месечна целева помощ
Хранене и здраве с Яна Данаилова: Крайни продукти на гликация или как да избегнем отровата в храната
С какво се характеризира множествената склероза при мъжете?

Какви са причините за множествена склероза при мъжете?