Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ)

Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ)

Какво представлява изследването?

Изследване, по време на което чрез дуоденоскоп се прониква в общия канал на задстомашната жлеза и жлъчката наречен папила на Фатер. Вкарва се контрастно вещество, след което с помощта на рентгеново изследване се изобразяват каналчетата на жлъчката и задстомашната жлеза.

Кога се провежда?

Процедурата се прави с цел диагностициране на камъни и туморни заболявания в жлъчния мехур, жлъчните канали и задстомашната жлеза. Диагностичната процедура може да се превърне в терапевтична, като се отстранят камъните от жлъчните канали или се разшири отворът на папилата.

Как се провежда?

Манипулацията се извършва на гладно. Преди изследването устната кухина се обработва с лекарство, което подтиска рефлекса за повръщане. Дуоденоскопът се въвежда отначало в хранопровода, след това в стомаха и дванадесетопръстника. Вкарва се контрастното вещество в папилата на Фатер и се правят рентгенови снимки. Процедурата продължава от 20 минути до 1 час.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Най-тежкото усложнение, което може да възникне е панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза в резултат на действието на контрастното вещество или рефлукс на жлъчен сок). Също така може да се получи инфектирането или кървене, както и перфориране (пробиване) на чревната стена или жлъчния проток, което да доведе до перитонит.

Специална подготовка?

9-10 часа преди извършване на изследването, не трябва да се приемат храна и течности.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Медицински университет София: Стимули за студентите-доброволци в Covid отделения
Корупция в обществените поръчки на държавните и частните болници у нас

Към края на ноември 2021 г. поръчките възлизат на 320 млн. лв

Хормонално главоболие или менструална мигрена

Има опции за лечение и превенция, които дават добри резултати

Всичко за взаимоотношенията с Лучия Таскова: Неразбирателства между родителите

Дали за децата ще е ползотворна раздялата на родителите или не?