Дуоденоскопия

Дуоденоскопия

Какво представлява изследването?

Диагностична процедура, която има за цел оглед на дуоденума (дванадесетопръстника) отвътре с помощта на ендоскоп. Може да се осъществи заедно с езофаго- и гастроскопия (изследване на хранопровода и стомаха).

Кога се провежда?

Този метод се използва с диагностична и лечебна цел в гастроентерологията. Позволява да се диагностицират патологични стеснения и разширения на хранопровода, язви, ракови образувания на стомаха и дванадесетопръстника. Състояния като кървене, чужди тела в горните отдели на стомашно-чревния тракт налагат спешна ендоскопия.

Как се провежда?

Манипулацията се извършва на гладно. Преди изследването устната кухина се обработва със специално лекарство, което потиска рефлекса за повръщане. Ендоскопът се въвежда отначало в хранопровода,след това в стомаха и дванадесетопръстника. За да се подобри огледа се вкарва въздух, който раздува стомаха. По време на процедурата може да се вземе тъканна проба за хистологично изследване, да се отстранят полипи, да се спре кървене и др.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Усложненията, свързани с изследването са редки. Възможно е да се получи леко кървене на мястото, където е направена биопсия или премахнат полип, възможна е перфорация на орган с последващи усложнения.

Специална подготовка?

9 - 10 часа преди извършване на изследването, не трябва да се приемат храна и течности.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Бременност и раждане
Трима медици изгубиха живота си в борбата с Ковид-19 за три дни

Рискът от колапс на здравната система вече е факт, предупреждават

Една четвърт от PCR тестовете за последния ден са положителни

Здравното министерство ще финансира лаборатории за PCR тест в

Честит празник на всички, избрали мисията да лекуват!

Безплатни онлайн консултации ще има в болница „Св. Иван Рилски“