Артериална химиотерапия и хемоемболизация на черен дроб

Артериална химиотерапия и хемоемболизация на черен дроб

Какво представлява изследването?

Двете процедури са много подобни една на друга. При тях, химиотерапевтик се прилага директно в артериалното кръвообръщение на черния дроб с цел локално въздействие върху злокачествена формация.

Кога се провежда?

Процедурите се прилагат при първичен рак на черния дроб

Как се провежда?

Кръвоснабдяването на черния дроб се осигурява от порталната вена и чернодробната артерия. Предвид факта, че първичните тумори се кръвоснабдяват от артерията, приложението на химиотерапевтици през нея позволява по-висока доза и избягване страничното системно действие.

Самата процедура се осъществява под рентгенов контрол. През бедрената артерия се въвежда катетър до аортата, след което той се насочва към клоновете и, които дават началото на чернодробната артерия. След достигането и, се инжектира медикаментът. При хемоемболизацията освен медикамент, се въвежда и вещество, което да блокира кръвообръщението на туморната маса и да я премахне.

Процедурите не могат да доведат до дефинитивно излекуване. В 50% от случаите се постига намаляване размера на тумора.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Освен страничните ефекти причинени от, макар и дискретното, налично минаване на медикамента в системното кръвообръщение, съществува и риск от холецистит, панкреатит, стомашни и чревни язви, чернодробна надостатъчност. Катетеризацията носи риск от кървене, разкъсване на кръвоносен съд, инфекция.

Специална подготовка?

Процедурата изисква предходна оценка на общото състояние. Спират се някои медикаменти, контролиращи кръвосъсирването, изисква се добър контрол на хемосатзата, контрол на придружаващи заболявания, оценка на алергично състояние. Няколко часа преди изследването се прекратява храненето и приема на течности.
Статии, свързани

Още от Алтернативна медицина
Новопоявила се непоносимост към лещите за очи - как да реагираме?

Има няколко прости начина да проверим къде е проблемът

Бременност и разширени вени

Съвети към бъдещите майки

Нова дирекция ще замести Националния център по наркомании

Тя е част от Националния център по обществено здраве и анализи

Консултативен съвет ще одобрява учебните бази за медици

Това е записано в проект на Наредба за учебните бази