Химичен пилинг

Химичен пилинг

Какво представлява изследването?

Метод за контролирано дразнене на кожата с химични вещества, индуциращо възстановителен ефект и по-добър краен изглед на кожата.

Кога се провежда?

Химичан пилинг се прави при слънчеви поражения на кожата, бръчки, акне, преканцерози, пигментни изменения.

Как се провежда?

Процедурата се предхожда от щателно почистване на кожата. В зависимост от желаната дълбочина на пилинга се използват различни химични препарати. При повърхностния пилинг се използват гликолова киселина и трихлороцетна киселина. Ангажира се само епидермиса, възстановяването е бързо. При средния по дълбочина пилинг се ангажира и горната част от епидермиса. Чрез него се стимулира колагенообразуването. Използва се по-висок процент трихлороцетна киселина или в съчетание с гликолова. Дълбокият пилинг ангажира и средната част на дермата, могат да се премахнат дълбоки белези. Използва се фенол. Прави се под обща анестезия.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Паренето е основен недостатък при първите два вида. При средния по дълбочина се налага повърхностен анестетик. Дълбокият пилинг изисква по-дълго време за възстановяване, оклузивни превръзки се носят дори до месец. Съществува риск от оставяне на белези, пигментации, зачервяване. Понякога се налага взимането на перорални антибиотици.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Държавата получава ниска оценка и за грижата за детското здраве

Държавата получава среден 3,09 за грижата за детското здраве

Д-р Красимир Краев: Хората с псориатичен артрит да не търпят болката, а да търсят помощ
Дислексия – какво изисква поставянето на диагнозата?
Спортно събитие в София по повод Деня на пулмоналната хипертония

500 души в България са диагностицирани с пулмонална хипертония