Химичен пилинг

Химичен пилинг

Какво представлява изследването?

Метод за контролирано дразнене на кожата с химични вещества, индуциращо възстановителен ефект и по-добър краен изглед на кожата.

Кога се провежда?

Химичан пилинг се прави при слънчеви поражения на кожата, бръчки, акне, преканцерози, пигментни изменения.

Как се провежда?

Процедурата се предхожда от щателно почистване на кожата. В зависимост от желаната дълбочина на пилинга се използват различни химични препарати. При повърхностния пилинг се използват гликолова киселина и трихлороцетна киселина. Ангажира се само епидермиса, възстановяването е бързо. При средния по дълбочина пилинг се ангажира и горната част от епидермиса. Чрез него се стимулира колагенообразуването. Използва се по-висок процент трихлороцетна киселина или в съчетание с гликолова. Дълбокият пилинг ангажира и средната част на дермата, могат да се премахнат дълбоки белези. Използва се фенол. Прави се под обща анестезия.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Паренето е основен недостатък при първите два вида. При средния по дълбочина се налага повърхностен анестетик. Дълбокият пилинг изисква по-дълго време за възстановяване, оклузивни превръзки се носят дори до месец. Съществува риск от оставяне на белези, пигментации, зачервяване. Понякога се налага взимането на перорални антибиотици.
Статии, свързани

Още от Новини и събития
Билиарната дискинезия може да засегне жлъчния мехур и сфинктера на Одди

Билиарната дискинезия е по-скоро съвкупност от две заболявания

Отлагат Наредба Н-18, проблемите остават и за лекарите

Личните лекари искат отпадане на документа

Грипна епидемия в почти цяла България

Пловдив, Сливен, Видин и Силистра са в грипна епидемия