Абдоминопластика

Абдоминопластика

Какво представлява изследването?

Отстраняване на излишна кожа и подкожна тъкан на предната коремна стена и повишаване тонуса на мускулатурата. Чрез нея се отстранява излишната мастна тъкан и кожа и в някои случаи се възстановяват отпуснатите или разделени мускули. Чрез абдоминопластиката могат да бъдат коригирани и отслабнали или разделени коремни мускули - т.н. диастаза. Абдоминопластиката не може да замени редовните физически упражнения и намаляването на теглото чрез отслабване. Оперативното премахване на излишната мастна тъкан и кожа може да бъде комбинирано с липосукция.

Кога се провежда?

Процедурата е подходяща за мъже и жени в добро общо здравословно състояние, за корекция състоянието на коремната стена. Показания за интервенцията са:
- прекарана бременност
- драстично отслабване
- предходни оперативни намеси
- загуба еластичността на кожата с напредване на възрастта

Как се провежда?

Процедурата се осъществява под обща анестезия.
Прави се разрез на коремната стена в областта между венериния хълм и пъпа с дължина, зависеща от необходимата корекция. През тази интервенция се отстраняват излишните подкожна мазнина и кожа, а също се възстановяват и зашиват мускули и фации. Прави се и разрез в областта на пъпа като последния се възстановява впоследствие на ново място.
Понякога се съчетава и с липосукция.
Целостта на коремната стена се възстановява с шевове, адхезивни материали, клипсове.
Оставят се дренажи. След операцията се носи ластичен пояс. При частични процедури разрезите и обема на намесата е по-малък и не е нужно преместване на пъпа, може да се проведе и ендоскопски. При разширения вариант се включва пластика и в областта на бедрата и на страничните части на коремната стена.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Както при всяка оперативна намеса и тази крие рискове от инфекция, кръвотечения, събиране на течност (серуми), хернии, загуба на сетивност или хронична болезненост в областта.
Възможно и да останат белези. Възможни са усложнения от страна на сърдечно-съдовата или дихателната система. Постигнатият ефект изчезва след драстично отслабване или бременност.

Специална подготовка?

Предварително се правят серия от лабораторни изследвания и консултации със специалисти в зависимост от здравословното състояние. Добър предварителен контрол на придружаващи заболявания. Прекратяване тютюнопушенето поне седмица преди операцията, прекратяване приемът на аспирин, противовъзпалителни средства и др. и консултация относно лечението с антикоагуланти с оглед профилактиката на кръвотечения.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Д-р Кацаров: Правилният подход е да се отнасяме с Ковид-19 като с грипа

Няма законово основание да бъде обявена епидемия според...

Столични анестезиолози спасяват болницата в Гоце Делчев

Лечебното заведение с най-голям брой пациенти с Ковид-19 се

Биопсия на пикочния мехур - кога се налага?

Как се извършва биопсията на пикочния мехур?