Ацетилхолинестераза (ACНE)

Ацетилхолинестераза (ACНE)

Какво представлява изследването?

Концентрация на ензима Ацетилхолинестераза (ACНE) в околоплодна течност.

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Използва се при предродилната диагностика на spina bifida, омфалоцеле. Това е мемранносвързан ензим, който участва във функцията на невроните и междуневроналните синапси при предаване на нервния импулс. Наличието на този ензим в околоплодната течност е показател за нарушено затваряне на невралната тръба по време на ембриогенезата.

Прицелни стойности

0 (–) отр.

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва околоплодна течност. Тя се взима посредством метод наречен амниоцентеза – пунктиране на околоплодния сак под ултразвуков контрол и изтегляне на течност, която съдържа и клетки от плода.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с амниоцентезата - има малък процент риск от инфекция или нараняване на плода. А също така и малък процент възможност за аборт. Но амниоцентеза по принцип се извършва, когато има подозрение за някакъв проблем, така че в тези случаи ползата е по-голяма от възможната вреда.

Други

Посочените референтни стойности са ориентировъчни, при различните лаборатории обикновено има известни разлики и откронения от посочените. Да се вземат предвид референтните стойности на конкретната лаборатория.
Статии, свързани

Още от Взаимоотношения
Пандемия COVID-19: Мисия деца вкъщи

Какво да правим с децата у дома

Честото преяждане при изолация вкъщи

Емоционалният глад и съвети как да го преодолеем

Ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19 остава само хипотеза

На този етап вяма достатъчно медицински доказателства