Естрадиол

Естрадиол

Какво представлява изследването?

Концентрация на хормона естрадиол в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Естрадиолът (Е2) принадлежи към групата на половите хормони. Мъжете произвеждат естрадиол в много по-малки количества от жените. Най-много естрадиол се произвежда от тестостерон и адренални стероидни хормони, а част се произвежда от тестисите. При жените, естрадиолът се произвежда в яйчниците и надбъбречните жлези. Нивата на естрадиолът варират при жените по време на менструалния цикъл и падат до ниско, но постоянно ниво след менопаузата. При жените, нивата на естрадиол в кръвта помага да се оцени менопаузния статус и сексуална зрялост. Той играе роля при поддържане на нормална костна плътност при мъжете и жените. Ниските нива са свързани с повишен риск от остеопороза и счупване на костите, както при жените, така и при мъжете. Повишните нива на естрадиола в мъжете може да се съпровожда с увеличение на гърдата (гинекомастия), спадане на сексуалното влечение и затруднение при уринирането. При жени намалените нива на естрадиола дсе свързват с намаляване на костната плътност, което предразполага към счупвания на кости при сравнително леки травми, повишение на риска от сърдечносъдови заболявания.

Прицелни стойности

мъже – < 54 pg/mL жени – 0 - 528 pg/mL

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

При жени въ фертилна възраст е необходимо да се зане на кой ден от менструалния цикъл е взета кръвта поради различните стойности на хормона по време на менструалния цикъл.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
БЛС апелира да се спазват противоепидемичните мерки

Противоречивите твърдения, особено от лекари...

Отпускат 20 млн. лева за покупка на медицински хеликоптери

България е единствената страна в ЕС, чиято Спешна помощ няма

Изследват безплатно белия дроб на боледували от Ковид-19

Прекараната инфекция от коронавирус създава имунитет за 3-4 ..

Последиците от тежките раници при децата

Препоръки за избор на раница

Самостоятелните практики на медицински сестри ще се финансират от НЗОК

Държавата ще осигури финансирането на собствените практики на ..