Естрадиол

Естрадиол

Какво представлява изследването?

Концентрация на хормона естрадиол в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Естрадиолът (Е2) принадлежи към групата на половите хормони. Мъжете произвеждат естрадиол в много по-малки количества от жените. Най-много естрадиол се произвежда от тестостерон и адренални стероидни хормони, а част се произвежда от тестисите. При жените, естрадиолът се произвежда в яйчниците и надбъбречните жлези. Нивата на естрадиолът варират при жените по време на менструалния цикъл и падат до ниско, но постоянно ниво след менопаузата. При жените, нивата на естрадиол в кръвта помага да се оцени менопаузния статус и сексуална зрялост. Той играе роля при поддържане на нормална костна плътност при мъжете и жените. Ниските нива са свързани с повишен риск от остеопороза и счупване на костите, както при жените, така и при мъжете. Повишните нива на естрадиола в мъжете може да се съпровожда с увеличение на гърдата (гинекомастия), спадане на сексуалното влечение и затруднение при уринирането. При жени намалените нива на естрадиола дсе свързват с намаляване на костната плътност, което предразполага към счупвания на кости при сравнително леки травми, повишение на риска от сърдечносъдови заболявания.

Прицелни стойности

мъже – < 54 pg/mL жени – 0 - 528 pg/mL

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

При жени въ фертилна възраст е необходимо да се зане на кой ден от менструалния цикъл е взета кръвта поради различните стойности на хормона по време на менструалния цикъл.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Секс и здраве
Какви полово предавани инфекции са свързани с микоплазма гениталиум?

Какви са признаците на инфекция с микоплазма гениталиум?

Д-р Милена Миткова: Има бум на херп ангина сред децата, завърнали се от море

Ковид вълните са причина за изместването на останалите инфекции

Стриктурата на уретрата затруднява уринирането

Какво представлява уретралната стриктура?

Какво причинява ужилването от скорпион?

С какво се характеризира ужилването от скорпион?