Фибриноген

Фибриноген

Какво представлява изследването?

Концентрация на фибриноген в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Важен участник в съсирването на кръвта, нивата на фибриногена се повишават в отговор на възпалението в тъканите. Определяне нивото на фибриноген се явява едно от най-честите лабораторни изследвания, впоказателни за острата фаза на възпалителните реакции. Тъй като развитието на атеросклерозата и сърдечните заболявания са по същество възпалителни процеси, повишаване нивата на фибриногена може да помогне да се предскаже рискът за сърдечно заболяване и инсулт.Високите нива на фибриногена не само са свързани с повишен риск от инфаркт, но също се забелязват и в други възпалителни разстройства, като ревматоиден артрит и гломерулонефрит (възпаление на бъбреците). Фибриногенът се явява като независим рисков фактор за смъртност при пациенти със заболяване на периферийните артерии – увеличен риск от инфаркт, инсулт и смърт.Повишените нива на фибриногена се свързват и с повишен риск от венозна тромбоза (кръвни съсиреци). Комбинация от начин на живот и промени в поведението – като спиране на тютюнопушенето, намаляване на теглото и повишаване на физическата активност – може да помогне да се намалят нивата на фибриногена до оптимални граници. Повишен фибриноген се наблюдава при: остри възпаления и инфекции – грип, туберкулоза инсулт бременност миокарден инфаркт злокачествени тумори прием на естрогени и орални контрацептиви и др. Понижен фибриноген се наблюдава при: чернодробни заболявания ДИК синдром (дисеминирано вътресъдово кръвосъсирване) токсикоза на бременността амниотична емболия змийска отрова хронична миелолевкоза прием на анаболни хормони (андрогени)

Прицелни стойности

2,00-4,00 g/l

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

За провеждане на изследването не е необходима някаква специална подготовка.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Зелените коридори за ваксинация ще бъдат удължени

Над 125 хил. души са се ваксинирали през почивните дни

При засилен интерес стартира кампанията за безплатни очни прегледи

Кампанията за безплатни очни прегледи продължава до 16 юли

Отложиха изцяло електронните рецепти за 1 юни

Рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май

SPF 100 – слънцезащита от ново поколение

Какво представлява актиничната кератоза?

България ще се включи на 1 юни в европейския дигитален ковид сертификат